Vaya Con Dios – Comme On Est Venu (2009) Columbia

Több mint 20 éve már, hogy Dani Klein, Dirk Schoufs és Willy Lambregt megjelentette a belga Vaya Con Dios nevű gipsy-blues triójuk debütáló albumát. Még a zeneipar szakemberei is azt jósolták nekik, hogy sosem jutnak majd sehova: akusztikus zenéjüket túl nehéz volt műfajba sorolni, túl keménynek tűnt a piac számára. Valóban, szándékosan voltak eklektikusak: zenéjük keveréke volt a blues alapú lounge-nak, a latin hatású popnak és a memphisi soulnak. 

De első, pimaszul szexi kislemezük, a Just a Friend of Mine sikere után az együttes neve ismertté vált Belgiumban. Két évvel később második, Night Owls című albumuk pedig meghozta a nemzetközi hírnevet is. Rajongóik, akik lélekkel teli zenére szomjaztak, a szintetikus new wave után szinte falták a csípős stílusú belga csapat muzsikáját, a gyors, jazzes Nah Neh Nah-t ugyanúgy, mint a lassú, fülledt Dani Klien klasszikust, a What’s a Womant. A véget nem érő turnék és tévészereplések során a közönséget mindig meglepte és elvarázsolta, hogy egy belga lányt lát a színpadon, akinek hangja alapján addig egy déli bluesénekest képzelt el. Ez a hang két évtized során mit sem vesztett érces erejéből – mély, sajátságos és tökéletesen magabiztos.

A hírnév súlya mindig veszélyes, az együttes hamarosan fel is oszlott. Nem sokkal Dirk tragikus halála után, Daninak össze kellett szednie magát és dönteni. Elhatározta, hogy Vaya Con Dios név alatt folytatja szóló előadóként, tisztelegve az együttest alapító zenészek előtt, akik segítették karrierje kiteljesedését.

Egyértelműen jó döntés volt. Három albummal és két válogatás lemezzel később a Vaya Con Dios rajongói világszerte több mint 10 millió albumot vásároltak meg. Dani sikerszámainak – Puerto Rico, Heading for a Fall, Don’t Break My Heart – szövegei mély érzéseket közvetítettek, költőien szóltak a tönkrement kapcsolatokról és a rideg visszautasításokról.

2009-ben Dani Klein végül franciául is megjelentette saját albumát. Comme on est venu… – imádott, nagy francia dalszerzői, Jacques Brel, Georges Brassens és Barbara nyomán Dani metaforikus dalai a szerelmet hajótöréshez hasonlítják és a bánatot enyhítő egyszerű szépségről szólnak.

„Akik meghallgatják ezt az albumot, azt mondják, a hangzása még mindig nagyon Vaya Con Dios-os” – mosolyodik el Dani. Nem véletlenül. Megváltoztathatod a nyelvet, de Dani Klein hitét, hangját és szenvedélyét nem tudod megváltoztatni.

01. Les Voiliers Sauvages De Nos Vies (03:33)
02. Matelots (03:46)
03. A En Mourir Pas (04:09)
04. Vingt Ans (02:47)
05. Pauvre Rutebeuf (04:05)
06. La Pirogue De l’Exode (04:16)
07. Il Suffisait d’Y Croire (04:34)
08. Comme On Est Venu… (04:14)
09. Il Restera Toujours (02:58)
10. Pauvre Diable (03:21)
11. Le Compte ŕ Rebours (04:03)
12. La Vie c’Est Pas Du Gâteau (03:26)
13. Charly’s Dong (02:31)

https://links.snahp.it/DktianzdYLxfXGOoEi8DGLWZGiVcGQ6KjvU

0

Találatok: 6

Publication author

offline 2 év

nagygazemberimi

nagygazemberimi 43
Comments: 107Publics: 384Registration: 17-10-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

13 + 20 =

Password generation