Huszti Zoltán – Jónás könyve (1999) • Premier Art Rec.

Az operát, a Biblia azonos című fejezete alapján, a szövegkönyvvel együtt maga Huszti Zoltán írta.

A történet:
Ninive bűnös városára az Úr haragra gerjed, s ezért elküldi Jónást a városba, hogy hirdesse igéjét, s bírja rá a várost a vezeklésre. Jónás, aki addig nyugalomban élt, megijed a feladattól, fél a városi nép haragjától is, ezért inkább titokban hajóra száll, hogy elbújna az Úr elől.

Az Úr előtt azonban nincs titok, ezért vihart bocsát a tengerre. A hajósok, mikor fény derül Jónás kilétére, félelmükben Jónást a tengerbe dobják, s a tenger elcsendesedik. Az Úr ad még egy lehetőséget prófétájának, s egy cethal gyomrának börtönébe zárja Jónást, aki itt végre ráébred, hogy az Úr akarata ellen nem tehet semmit. Fogadalmat tesz hát, hogy végrehajtja küldetését. Az Úr parancsára a zár megnyílik, és Jónás a partra kerül.

Elmegy Ninivébe, ahol a nép gyanakodva fogadja, s amikor az Igét kezdi hirdetni, van aki tréfára veszi, de van olyan is, aki féktelen haragra gerjed ellene. A hatalom megijed, hogy nyugtalanságot kelt a városban, ezért egy nő segítségével megkísérti, de Jónás hajthatatlan. Eljut a királyi palotába, ahol látja a féktelen dorbézolást, s egy utolsó elkeseredett átkot kiált a városra. A katonák utána erednek, de Jónás az Ég segítségével elmenekül a pusztába.

A Király megijed Jónás megmenekülésétől, s ezért vezeklést hirdet. Jónás erről a pusztában nem tud semmit, ezért fogadalmat tesz, hogy megvárja a napot, míg Ninive a földdel válik egyenlővé. Míg a napok telnek, képzeletében a város pusztulása is megtörténik, de a napok elmúlnak, s Ninive mégis áll.

Az Úr megkegyelmezett népének, bár Jónás, aki közelről tapasztalta a város álnokságát, bosszúért kiált. Másnapra egy tök nő ki a földből Jónás feje fölé, majd egy féreg megrágja a tököt, s az elszárad. Jónás szánja utolsó, árnyékot adó vigaszát, de az Úr kioktatja. Olyan haszonért fáj Jónás szíve, amiért semmit sem tett, akkor Ő miért is ne szánná népét, akikért annyit dolgozott, s akik valamikor hittek benne. Az ítélkezés az Isten dolga, Jónás csak hajtsa végre küldetését.

A nép hálaadó éneket énekel, s dicséri az Urat.

Hangszerelés: Cziránku Sándor, Laczó Zoltán, Huszti Zoltán

https://zenekucko.com/Huszti_Zoltan

01. Állítsd angolra az oldalt.

02. Slow Download/(Stáhnout pomalu) > beírni a kódot > felugrik egy reklám – közben elindul a letöltés > kb 8 másodpercet várni és a reklámot be lehet zárni.

……………………………………………………………………………………………………………………………

Susdomes, köszi az albumot!
 

 

0

Találatok: 5

Publication author

offline 5 nap

dali300

Avatar 209
https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban
Comments: 500Publics: 1331Registration: 25-09-2017
Avatar

Szerző: dali300

https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban

Huszti Zoltán – Jónás könyve (1999) • Premier Art Rec.” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

három × 4 =

Password generation