Django Reinhardt & Stephane Grappelli With The Quintet Of The Hot Club Of Franсe – The Ultimate Collection (2008) Not Now Music

110 éve ezen a napon született Jean-Baptiste (Django) Reinhardt, az európai dzsessz egyik legkiemelkedőbb alakja. Az első európai dzsesszlegendaként nyilvántartott Reinhardt, akit gitárosok nemzedékei tekintettek példaképüknek és próbáltak utánozni, egy szintó vándorcigány családban született, amely egy belga kisváros, Liverchies mellett táborozott éppen akkor, 1910. január 23-án. Édesanyja táncosnőként lépett fel a társulatban, apja pedig hét testvérével közösen zenélt a családi zenekarban. A kis Django – a név jelentése: „ébren vagyok” – gyermekkorát Párizs környéki cigánytáborokban töltötte. Sohasem járt iskolába, egész életében írástudatlan maradt, a zene világával azonban már egészen kiskorában megismerkedett. Hegedülni, bendzsózni és gitározni tanult. Zenei csodagyereknek tartották, 12 éves korától lépett fel párizsi bárokban és kávéházakban.

1928-ban, első lemezfelvételének évében, a 18 éves Django egész életét meghatározó balesetet szenvedett, amikor feleségével közös lakókocsijuk kigyulladt. A pár ki tudott menekülni, Django testének jobb oldala azonban megégett, és bal kezén is mozdíthatatlanná vált a kisujja és a gyűrűsujja. Mégsem adta fel a gitározást: szanatóriumban, lábadozás közben kifejlesztett egy technikát, amellyel a sérülése ellenére is képes volt virtuóz módon megszólaltatni a hangszerét. 1934-ben megismerkedett Stéphane Grapelli hegedűművésszel, akivel közösen megalapították legendás zenekarukat, a Quintette de Hot Club de France-t. A kvintett a ’30-as évek legmeghatározóbb európai dzsesszformációja lett, amely újraértelmezte az amerikai gyökerű műfajt. A szintó swingnek vagy mánus dzsessznek elkeresztelt stílus megteremtői több száz felvétellel gazdagították a zenetörténetet.

A második világháború kitörése egy időre véget vetett Reinhardt és Grapelli együttműködésének, de a háború után folytatták a közös zenélést. 1946-ban Amerikában is felléptek, ahol a kvintett Duke Ellingtonnal és bandájával zenélhetett együtt. Django sohasem volt hajlandó alkalmazkodni a „tisztes, polgári életmódhoz”. Kollégái megbízhatatlannak tartották – gyakran nem ment el megbeszélt találkozókra, kihagyott leszervezett fellépéseket, olykor még az ágyból sem volt hajlandó kikelni. New Yorkban Ellington jutalomjátékot szervezett neki a Carnegie Hallban, ő azonban inkább az alvást választotta. Mindennek ellenére 1951-ben, belefáradva a zenész életmódba, bejelentette visszavonulását. Alig két évvel később, 1953. május 16-án váratlan agyvérzést kapott, és a kórházba szállítás után meghalt – csupán 43 éves volt.

2017-ben Django címmel játékfilm is készült a gitárvirtuóz életéről. Reinhardt más zenei műfajokra is hatással volt. Ezt legjobban Tony Iommi, a Black Sabbath gitárosának története érzékelteti. Iommi, aki egy üzemi balesetben elveszítette jobb kezének két ujjvégét (balkezes lévén ő a jobb kezét használja a húrok lefogására), Django történetéből és technikájából merített inspirációt, hogy sérülése ellenére is folytathassa a zenélést. Az általa kifejlesztett technika alapjaiban határozta meg a heavy metal műfaj hangzásvilágát.

Tracklist:

CD1:

01 – Limehouse Blues
02 – My Sweet
03 – Swing Guitars
04 – Nuages
05 – Djangology
06 – Sweet Georgia Brown
07 – You’re Driving Me Crazy
08 – I’ve Had My Moments
09 – Sweet Chorus
10 – H.C.Q. Strut
11 – Rose Room
12 – Ultrafox
13 – Improvisation
14 – Nocturne
15 – Lambeth Walk
16 – Appel Direct
17 – Daphne
18 – It Don’t Mean A Thing
19 – Moonglow
20 – Them There Eyes
21 – Three Little Words
22 – Swing From Paris
23 – China Boy
24 – Chasing Shadows
25 – Honeysuckle Rose
26 – Billets Doux

CD2:

01 – Tiger Rag
02 – Night And Day
03 – I Got Rhythm
04 – St. Louis Blues
05 – It Was So Beautiful
06 – I’ve Found A New Baby
07 – I’m Confessin’
08 – Stomping At Decca
09 – Swing ’39
10 – The Sunshine Of Your Smile
11 – Exactly Like You
12 – Dinah
13 – Souvenirs
14 – Lade Be Good
15 – I’ll See You In My Dreams
16 – I Saw Stars
17 – Blue Drag
18 – Oriental Shuffle
19 – Some Of These Days
20 – Black And White
21 – Hungaria
22 – Stockholm
23 – Why Shouldn’t I?
24 – Jeepers Creepers

https://zenekucko.com/reingrapulcol

0

Visits: 7

Publication author

offline 1 hét

larryz

Avatar 56
Comments: 487Publics: 1858Registration: 25-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tizenhat − tíz =

Password generation