Shakti with John McLaughlin (1976/1990) Sony

shakti

A Shakti 1975-ben alakult, amikor John McLaughlin letette elektromos gitárját, vele együtt dinamikusan elektromos jazz projectjét, a Mahavishnu Orchestra-ját. Majd megalapította autentikus indiai zenészekkel, a manapság Indo-Prog vagy Raga Rock-nak keresztelt, szerintem inkább akusztikus ethno – jazznek mondható Shaktit.
A Shakti amolyan szőnyegre ülős, megjegyezhetetlen nevű ütős hangszereket használós, fantasztikus akusztikus gitár és hegedűszólókkal felszerelt akusztikus jamnek mondható. Valahol a tökéletes keverékének, a (manapság így lehet hívni) raga ritmusoknak és a klasszikus európai akusztikus gitárnak.
Tulajdonképpen a Shaktinak nem csak a zene volt a legnagyobb érdeme, bár a zenén keresztül valósította meg azt is. Nos, a hetvenes években még nem ismerhettük annyira, mint manapság az autentikus indiai művészetet. Képeink voltak, meg pillanataink. A Shakti érdeme (is), hogy közelebb hozta hozzánk ezt a fantasztikus kultúrát.
Három, örömzenélést tartalmazó lemezt adtak ki ebben az időben, ezzel a „kultúraközelítési” célzattal. 1976-ban saját néven (Shakti with John McLaughlin) egy koncertet, két hosszú dalfolyammal és egy rövidebb középső, jammelt dallal, amit 1975. július 5-én vettek fel Long Islanden (New York) a South Hampton kollégiumban.”(Passzio.hu)

Az előadók: John McLaughlin — Guitar; Lakshminarayana Shankar — Violin; Ramnad V. Raghavan — Mridangam; T.S. Vinayakaram — Ghatam, Mridangam; Zakir Hussain — Tabla.

A felvételek:
1 Joy 18:15
2 Lotus Feet 4:46
3 What Need Have I for This/What Need Have I for That/I Am Dancing … 29:03

https://zenekucko.com/00958

0

Találatok: 2

Publication author

offline 16 perc

Levin

Avatar 364
Comments: 2132Publics: 4571Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

négy + 14 =

Password generation