Cher – The Greatest Hits (1999) Warner Bros. Records

Cher

Cher (Cherilyn Sarkisian La Pierre) 1946. május 20-án a kaliforniai El Centro-ban született. Egzotikusan izgalmas külsejét indián anyjától és örmény apjától örökölte, mintahogy különleges érzékét a zenéhez is. Pályafutásának első szakasza Sonny Bono nevéhez fűződik akivel 17 évesen ismerkedett meg és aki hosszú éveken át volt partnere, szeretője illetve férje. Ő mutatta be Chert Phil Spectornak aki a páros első menedzsere lett, és elindította őket a siker útján.
Kezdetben Caesar & Cleo néven futotak, kiadtak néhány visszhang nélkül maradt kislemezt, majd nem várt ismertségre tettek szert egy televíziós showműsorban történő fellépésük által. Ekkor már Sonny & Cher néven adták ki dalaikat és az átütő siker nem sokáig váratott magára. Az 1965-ben megjelent Baby Don’t Go valamint a Just You című daluk már a Billboard Top 20-as listáján szerepelt. Ezeken a kezdeti lemezeken a folk-rock, Bob Dylan valamint a Byrds hatása érződik erőteljesen. Még ebben az évben megjelent első nagylemeze All I Really Want To Do címmel, és több mint négymillió példányban fogyott el.
Valójában Cher kettős karriert épített már ekkor is, hiszen szólólemezei mellett a Sonny & Cher duó is fellépett folyamatosan. Sőt, az egyik televíziós társaság fő műsoridőben sugározta a heti rendszerességgel jelentkező show műsorukat.
Ekkor jelent meg egyik legnagyobb sikerük az I Got You Baby, amely a hatvanas évek egyik legismertebb száma lett. Cher második szólóalbuma meglehetős csalódást okozott, a már ismert folk-rock stílusú számok helyett a rajongók MOR jellegű zenét kaptak.
Egyetlen kivétel a Bang Bang című dal mely single verzióban a sikerlisták élén tanyázott hónapokig, és Cher egyik emblematikus dala lett.
Sajnos a két következő nagylemez kereskedelmi szempontból megukott. Ez ,valamint Sonny néhány menedzseri baklövése az évtized végére komoly pénzügyi zavarba kergette őket.
A hetvenes évek elején ott tartottak ahol a part szakad, kezdhettek mindent elölről. Szerencséjükre a Decca lemezkiadó szerződtette őket, ugyanakkor egy újabb televíziós show-ban is felléphettek.
A 71-ben megjelent Gypsys, Tramps & Thieves ismét kolosszális siker lett, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a lemezkiadó vezetői hosszas keresgélés után megtalálták azt a pop-rock stílust, mely leginkább illett Cher hangjához és színpadi attitűdjéhez. A Half Breed valamint a 74-es Dark Lady tovább erősítette Cher énekesnői és előadói renoméját és tovább növelte rajongói táborát.
Ebben a periódusban válik el Sonnytól és kezd romantikus kapcsolatot Greg Allmannal akihez hamarosan feleségül is megy. Egyetlen nem túl jól sikerült közös produkciójuk a Two The Hard Way című album amely 1977-ben látott napvilágot. Cher a Stars című albummal ismét zenei stílust váltott és a diszkó felé közeledett, nem túl nagy sikerrel. Egyetlen valamirevaló diszkós nagylemeze a Take Me Home amelynek anyaga képezte az első szóló-turné zenei alapját.
A nyolcvanas évek újabb fordulatot hoztak Cher pálya-futásában, miután elvált Greg Allmantól, beindult filmes karrierje. Sokan máig úgy tartják: jobb színésznő mint amilyen énekes.
Előszőr Mike Nichols Silkwood című filmjében aratott sikert, majd 1985-ben Peter Bogdanovich A maszk című alkotásában nyújtott kiemelkedő alakítást. 1987-ben két filmben is forgatott: Az eastwicki boszorkányokat nálunk is nagy sikerrel vetítették, majd Norman Jewison Moonstruck című romantikus komédiájában lépett fel. Ez utóbbiért elnyerte a legjobb színésznőnek járó Oscart.
Zenei karrierje is folytatódott, örökös nagy visszatérőként Cher címen adta ki új nagylemezét, mely ismételten hatalmas sikert aratott. De nincs az a siker amit ne lehetne felülmúlni: a Heart Of Stone több mint 11 millió példányban fogyott el, és a korongon található dalok közül három is (If I Could Turn Back Time, Heart of Stone, Just Like Jassie James) a toplisták első helyéig tornászta fel magát.
Betegség miatt egy ideig nem hallat magáról de 96-ban az It’s A Man’s World című koronggal ismét visszatér a zenei életbe. A 98-as Believe (amely besöpörte az év albumának járó Grammy díjat) valamint a 2002-es Living Proof elképesztően nagy siker, a lemezek kapcsán szervezett turnék bevételei pedig minden addigi rekordot megdöntöttek. Azóta kissé visszafogottabb, új albuma nem jelent meg és fellépni is csak Las Vegasban szokott. Ám Cher esetében nem lenne meglepetés ha ismét előrukkolna valamivel. (literatura.hu)

A dalok:
01. Believe 4:00
02. The Shoop Shoop Song (It’s in His Kiss) 4:03
04. Heart of Stone 4:20
05. Love and Understanding 4:44
06. Love Hurts 4:18
07. Just Like Jesse James 4:07
08. I Found Someone 3:46
09. One by One 5:04
10. Strong Enough 3:43
11. All or Nothing 4:00
12. Walking in Memphis 3:59
13. Love Can Build a Bridge 4:16
14. All I Really Want to Do 2:58
15. Bang Bang (My Baby Shot Me Down) 3:54
16 Gypsys, Tramps & Thieves 2:38
17. The Beat Goes On 3:29
18. I Got You Babe 3:09
19. Dov’è l’amore 3:44

https://zenekucko.com/04224

0

Visits: 7

Publication author

offline 2 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Cher – The Greatest Hits (1999) Warner Bros. Records” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tizennyolc + 4 =

Password generation