Myrkur – Folkesange (2020) • Relapse Rec.

Amalie Bruun dán énekesnő egy igényesen megformált, anyanyelven előadott, skandináv folk lemezt tett közzé idén. A Myrkur első két lemeze még metal megjelöléssel került a boltokba, de az új albumon erőteljes váltás következett be. A rockzenei alapok teljesen eltűntek, és népi elemek kerültek túlsúlyba a megszólalásban, bár a House Carpenter című tradicionális skót balladát leszámítva egyik felvétel sem népdal. Mindegyik anyanyelven megszólaló nótát Amalie írta. Tulajdonképpen nem történt más, mint hogy a King Diamondért, Joan Baezért, és az ABBA zenekarért rajongó Amelie ez alkalommal Värttinä-Loreena McKennitt-Enya vonalból merített.

Amalie 2008-ban még a könnyűzene vizein evezett, Paradise Hotel című videója a mai napig megtekinthető. Túlságosan nagy siker nem övezte az egykori fotómodell ezen próbálkozását, majd pár év hallgatás után 2015-ben megjelenik az “M” című nagylemeze. Azt a lemezt a Gaffa nevű dán magazin az év hard rock lemezének jelölte, nem is minden alap nélkül, az eredmény egy sokrétű, tradicionális dalokat is feldolgozó, dán nyelvű kiadvány lett. Ezt a nagylemezt követte a valamivel szigorúbb felfogású “Mareridt” 2017-ben. Ez már komolyabb sikereket könyvelhetett el és világszerte ismertté tette a Myrkur nevet. Az Ulvinde című videója körülbelül két év leforgása alatt elérte a 2 millió fölötti megtekintést. Ez ebben az underground műfajban nem akármilyen teljesítmény.

Külön kiemelte minden fórum, hogy az előadó hangja teljesen hibátlan, a magas és a mély régiókban is otthonosan, meglepő magabiztossággal mozog. Ez az énekesnő Folkesange albumán sincs másképp, azonban most elindult egy nyugodtabb, elmélkedősebb, népzenei világba, teljesen egyedül, akusztikus hangszerekkel, immáron a metaltól elszakadva, leginkább a világzene(?) jegyében. Enya vagy Loreena McKennitt juthatna eszünkbe, ha csak a hangszerelést nézzük, azonban a semmihez nem hasonlítható, dán nyelvű szövegek egészen különlegessé teszik, s leginkább talán a finn Värttinähoz teszik hasonlatossá ezeket a dalokat.

01. Ella
02. Fager som en Ros
03. Leaves of Yggdrasil
04. Ramund
05. Tor i Helheim
06. Svea
07. Harpens Kraft
08. Gammelkäring
09. House Carpenter
10. Reiar
11. Gudernes Vilje
12. Vinter

https://tknk.io/pezq

…………………………………………………………………………………………………………………….
 

0

Találatok: 2

Publication author

offline 1 nap

dali300

Avatar 209
https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban
Comments: 498Publics: 1326Registration: 25-09-2017
Avatar

Szerző: dali300

https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban

Myrkur – Folkesange (2020) • Relapse Rec.” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

kettő − kettő =

Password generation