Genesis – Foxtrot (1972) Virgin Records

genesis

A brit Genesis története az 1960-as évek második felében kezdődött, amikor Peter Gabriel és Tony Banks a godalmingi Charterhouse School diákja volt. A The Garden Wall és a The Anon nevű zenekarokból létrejött új együttesben Gabriel énekelt, Banks billentyűs hangszereken játszott, Anthony Phillips gitározott, Mike Rutherford basszusgitározott és gitározott, Chris Stewart pedig dobolt.

Az együttes első albuma 1969-ben jelent meg From Genesis to Revelation címmel. Producere Jonathan King, a Charterhouse egy korábbi diákja volt, aki már kiadott egy kislemezt, Everyone’s Gone to the Moon címmel. Az együttest Genesisnek nevezte el, mert velük kezdte produceri karrierjét. Később ezt mondta: „azért hívtam így őket, mert jó névnek tartottam… egy új hangzás és egy új érzés kezdetét jelentette.

Az együttes ekkoriban olyan dalokat vett fel, melyek stílusukban a Bee Geest (King egyik kedvencét) és a Beatlest idézték. King úgy válogatta össze a dalokat, hogy egy koncept albumot kapjon belőlük, majd vonósokkal egészítette ki a hangzást.

Az album rosszul fogyott, de King tanácsára a tagok folytatták zenei pályafutásukat. King a mai napig úgy gondolja, hogy a zenekar sikere az ő érdeme. Ő mutatta be őket Tony Stratton-Smithnek, a Charisma Records későbbi alapítójának. A From Genesis to Revelation jogait ma is King birtokolja, az évek során több címmel is újra kiadta az albumot.

Második albumuk, az 1970-ben megjelent Trespass, a hosszú, gyakran többtételes és a rövid, humoros dalok a King Crimson, a Yes és a Gentle Giant stílusát idézik. A Trespass a progresszív rock több „hagyományos” kellékét tartalmazza: az összetett hangszerelés és a gyakori tempóváltások a következő albumok fontos elemeivé váltak. További különlegesség volt, hogy a legtöbb zenekarral ellentétben nem a pentaton (ötfokú) skálát használták. Ezt a módszert a későbbiekben is alkalmazták. (rockbook.hu)

1972. októbertében jelent meg az akkor még progresszív rockzenét játszó brit Genesis negyedik nagylemeze, amelyen már Phil Collins dobol és vokálozik.

A számok:
1. “Watcher of the Skies” 7:21
2. “Time Table” 4:47
3. “Get ‘Em Out by Friday” 8:35
4. “Can-Utility and the Coastliners” 5:45
5. “Horizons” 1:39
6. “Supper’s Ready” 22:54
a. “Lover’s Leap”
b. “The Guaranteed Eternal Sanctuary Man”
c. “Ikhnaton and Itsacon and Their Band of Merry Men”
d. “How Dare I Be So Beautiful?”
e. “Willow Farm”
f. “Apocalypse in 9/8 (Co-Starring the Delicious Talents of Gabble Ratchet)”
g. “As Sure as Eggs Is Eggs (Aching Men’s Feet)”

A zenészek
Tony Banks – organ, Mellotron, piano, electric piano, 12 string guitar, voices
Steve Hackett – electric guitar, 6 string guitar, 12 string guitar
Phil Collins – drums, voices, assorted percussion
Peter Gabriel – lead voice, flute, bass drum, tambourine, oboe
Michael Rutherford – bass guitar, bass pedals, cello, 12 string guitar, voices

https://zenekucko.com/06704

0

Visits: 22

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tizenöt − 5 =

Password generation