Djabe – The Magic Stag (2020) Cherry Red Records

Steve Hackett, a Genesis gitárosa, Phil Collins egykori zenésztársa a magyar mondakincs előtt tiszteleg a Djabe új lemezén, akik a magyarországi zenekarok közül egyedülálló módon négy éven belül már az ötödik lemezüket jelentették meg Angliában.
Ezúttal nem Djabe & Steve Hackett néven adja ki az albumot a Cherry Red Records, az előadó csak Djabe. De Steve Hackett – most is szerepel a lemezen, hiszen az album koncepciója és a címadó dal szövege neki és feleségének köszönhető.

A Hackett házaspárt és alkotópárost Égerházi Imre Magyar mondák, legendák című festménye ihlette meg a The Magic Stag (Csodaszarvas) megírására. Ám nem csupán a címadó kompozíció szövegét írta feleségével, Jo Hackett-tel karöltve, de narrátorként, valamint hét számában gitárosként is szerepel az albumon.
Éppen ezért Barabás Tamás basszusgitáros és Égerházi Attila gitáros elhatározták, hogy a magyar népzenei kincs minél több elemét beépítik a címadó Csodaszarvas szerzeménybe, és törekednek a világzenei elemek felhasználására a többi kompozíció esetében is.
Az albumot a 2003-ban nemzetközileg is nagyon sikeres Táncolnak a kazlak mintájára, Égerházi Imre festményeinek koncepciójára, az alkotások „megzenésítésére” építik. Az életmű alapos tanulmányozása után egyhangúan választották ki az albumban szereplő további festményeket, melyekhez az egyes szerzemények köthetők.

Csodaszarvas a progresszív rockban!
A The Magic Stag dalai ötvözik a progresszív rock, a dzsessz, a világzene és a magyar népzene elemeit, és bizonyára érdekes, hogy a brit rocktörténet egyik legnagyobb alakja, a Genesis egykori gitárosa találta ki a koncepciót, így fejezve ki tiszteletét a magyar mondakincs előtt. A lemez 11 dalt tartalmaz, amelyből kilenc zenéjét Barabás Tamás szerezte, egyet pedig közösen Égerházi Attilával.

Az album záródarabja, az Uncertain Time pedig Égerházi szerzeménye. Az alkotók között ott találjuk Pély Barnát is, aki a Down By The Lakeside szövegét jegyzi.
Az ezredfordulóra Égerházi Imre (1925–2001) festőművészt az Alföld egyik vezető mestereként tartották számon. Festészete és művészi szervezőtevékenysége, valamint az alkotói közösségek és alkotótársak iránti elkötelezettsége elismerést hozott számára Magyarországon és nemzetközi szinten egyaránt.

Az ő munkája, az ő élete ihlette a The Magic Stag szövegét és zenei világát, valamint a teljes album zenei anyagát. „magyarnemzet.hu”

Dalok:

01. The Beginnings Of Legends (01:53)
02. The Magic Stag (07:10)
03. Power Of Wings (06:54)
04. Down By The Lake Side (05:02)
05. Far Away (07:30)
06. Unseen Sense (07:32)
07. Soaring Hills (05:20)
08. Two Little Snowflakes (07:36)
09. A True Hope (05:46)
10. Rising Horizon (07:44)
11. Uncertain Time (09:05)

Zenészek:
Tamás Barabás – bass guitar
Attila Égerházi – guitar, percussion
Áron Koós-Hutás – flugelhorn, trumpet
János Nagy – keyboards
Péter Kaszás – drums, vocal Guest
Steve Hackett – guitar, storytelling
Rob Townsend – saxophone
Malik Mansurov – tar
Ferenc Muck – saxophone
László Szabó – sitar, guitar
Tibor Karvaly – violin
Sára Kovács – flute
Éva Kozma – koboz

https://links.snahp.it/PGqTEimNWnBpzHLzXVkr5P0Zo8JOb5YX3tCs

 

0

Találatok: 19

Publication author

offline 2 év

nagygazemberimi

nagygazemberimi 42
Comments: 102Publics: 382Registration: 17-10-2017

Djabe – The Magic Stag (2020) Cherry Red Records” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

egy × 3 =

Password generation