Joan Baez – Diamonds & Rust (1975) A&M, MFSL

Joan Baez

Joan Baez Diamonds & Rust (Gyémántok és rozsda) című nagylemeze tekintehető tulajdonképpen az énekesnő egy korszakát, ha kissé későn is, de végleg lezáró albumnak.

Baez a hatvanas évek elején belehabarodott a szárnyait szintén ekkor bontogató Bob Dylanbe, akinek hatására repertoárja is megváltozott: a tradicionális dalokat (The House of The Rising Sun, Silver Dagger, Mary Hamilton, All My Trials, John Riley) társadalmi problémákkal foglalkozó dalok váltották fel, és ő is műsorára tűzte a polgárjogi mozgalom nem hivatalos himnuszának számító We Shall Overcome-ot, amivel kivívta a hatvanas évek lelkiismerete és hangja becenevet.
Bob Dylanhez fűződő kapcsolatát nyugodtan nevezhetjük szerelemnek, Dylan részéről már kevésbé lehet ugyanezt állítani. Joan Baez nagy “fogyasztója” volt Dylan szerzeményeinek: a Blowin’ in the Wind, a With God On Our Side, az A Hard Rain’s a-Gonna Fall, a Don’t Think Twice, It’s Alright, az It’s All Over Now Baby Blue rendszeresen szerepelt koncertjein. Volt olyan lemeze – az Any Day Now -, amelyet teljes egészében Dylan szerzeményeiből állított össze.
Dylan, akinek pályafutása rakétaszerűen ívelt felfelé, eltávolodott a protest songoktól, és két év múlva románcuk is véget ért. Baez zokon vette Dylan Visions of Johanna című dalát, és csaknem egy évtizeddel később Diamond and Rust című dalában állított emléket viharos kapcsolatuknak. Az idő lassan begyógyította a sebeket, ma már mindketten tisztelettel beszélnek a másikról, és többször léptek fel együtt.

A dalok:
01. Diamonds & Rust (Joan Baez)
02. Fountain of Sorrow (Jackson Browne)
03. Never Dreamed You’d Leave in Summer (Stevie Wonder, Syreeta Wright)
04. Children and All That Jazz (Joan Baez)
05. Simple Twist of Fate (Bob Dylan)
06. Blue Sky (Dickey Betts)
07. Hello in There (John Prine)
08. Jesse (Janis Ian)
09. Winds of the Old Days (Joan Baez)
10. Dida – duet with Joni Mitchell (Joan Baez)
11. Medley: I Dream of Jeannie (Stephen Foster) / Danny Boy (Frederick Weatherly)

A zenészek: Joan Baez – gitár, ének, Moog & APP Synthetizers, kürt; Max Bennett – bőgő; Jim Gordon – dob; John Guerin – dob (10); Joe Sample – elektronikus zongora, Hammond orgona; Hampton Hawes – hagyományos zongora; Larry Knechtel – elektronikus zongora; Jim Horn – szaxofon; Rick Lotempio – gitár; Ollie Mitchell – kürt; Buck Monari – kürt; David Paich – zongora, elektronikus harpsichord; Red Rhodes – Pedal steel gitár.

https://zenekucko.com/04652

0

Visits: 16

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Joan Baez – Diamonds & Rust (1975) A&M, MFSL” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

4 − 3 =

Password generation