Solomon Burke – Nothing’s Impossible (2010) ATS Records

Solomon Burke

“2010. 10. 10. – vasárnap reggel, 70 éves korában az amszterdami repülőtéren elhunyt Solomon Burke, minden idők egyik legjobb soul énekese. Valószínűleg ő volt az egyetlen olyan gospel-R&B sztár a világon, aki a temetkezési bizniszben is utazott, de nem emiatt lett legenda.

Ott volt, amikor a soul alapjait lerakták, és volt idő, amikor James Brownnal versengett a műfaj királyi címéért, sokat tanult tőle Otis Redding, hatással volt a Rolling Stones-ra, Nick Hornby és Elvis Costello is rajongott érte.
A hatvanas évek elmúltával leáldozott karrierje, de az új évezredben megint felfedezték, Grammy-díjat kapott és a Rock And Roll Hírességek Csarnokába is beválasztották.
21 gyermek és 90 unoka mellett jó pár maradandó kislemezt és egy-két emlékezetes albumot is hagyott maga után.

Solomon Burke 1940-ben született az egyik amerikai soul végvárban, Philadelphiában. A templom nevelte, gyerekként már prédikációkat tartott, kilencévesen vezető énekes volt a kórusban, tinédzserként gospel rádióműsort vezetett.
Az ötvenes évek közepén az Apollo Recordsnál jött ki pár gospel, illetve R&B kislemeze, majd rövid ideig felhagyott a zenéléssel, hogy kitanulja a temetkezési szolgáltató szakmát…
1961-ben az Atlantic kiadónál kezdte újra: első ottani kislemeze, a Keep The Magic Going még megbukott, de a következő Just Out Of Reach (Of My Two Open Arms) beindította karrierjét. A dal Ray Charles hasonló próbálkozásait jó egy évvel megelőzve házasította a soult a countryval, hetedik lett az R&B listán és jól szerepelt a popmezőnyben is.
A hatvanas években aztán Burke szállította rendesen a slágereket, olyan dalai voltak, mint az Otis Reddingnek mintát mutató Down In The Valley (1962), a Rolling Stones kedvencei közé számító Cry To Me (1962), a Jaggerék és Wilson Pickett által is feldolgozott Everybody Needs Somebody To Love (1964), vagy épp a londoni mod-R&B klubokban favorit Keep Lookin’ (1965).
Váratlanul jött a vég.
Idén már megjelent egy albuma Nothing’s Impossible címmel, és egy másik is elkészült: a holland De Dijk együttessel rögzített Hold On Tight most októberben kerül a boltokba. Burke koncertezni repült Amszterdamba, ahol a halál érte – kedd esti fellépésére már elővételben elkelt minden jegy a Paradiso (azaz Mennyország) nevű koncertterembe.
Programjában nem szerepelt az elmúlás, ő legalábbis nem tudott erről. A Mojo magazin épp a múlt hónapban megjelent számában közölt le egy Solomon Burke-miniinterjút.
Az újságíró az életről és halálról is faggatta az énekest, ő meg így válaszolt: „Sosem bántam meg semmit, köszönök Istennek minden percet, minden másodpercet. Minden pillanat egy áldás, minden pillanat egy lecke. Nem fogok meghalni, nem tervezek ilyet, élni fogok… az életben és a boldogságban hiszek.”
Ennek ellenére belement abba, hogy elmondja, hogyan akar az emberek emlékezetében megmaradni: „Azt szeretném, ha úgy gondolnának rám, mint aki azt mondta: mindig higgy, soha ne add föl önmagad és ne felejtsd el, hogy mindig kell valaki, akit szerethetsz!”
Legyen hát úgy.” (Fábián Titusz, recorder.blog.hu)

A számok:
1. Oh What A Feeling
2. Everything About You
3. Dreams
4. Nothing’s Impossible
5. It Must Be Love
6. You Needed Me
7. Say You Love Me Too
8. You’re Not Alone
9. New Company
10. When You’re Not Here
11. You Got Me Where You Want Me
12. I’m Leavin’

A zenészek:
Roy Brewer – Violin
Solomon Burke – Vocals
Barrie Cooper – Violin
Marc Franklin – Trumpet
Daunielle “Pie” Hill – Vocals (Background)
Mabon “Teenie” Hodges – Guitar
Jackie Johnson – Vocals (Background)
Jonathan Kirkscey – Cello
Beth Luscombe Viola
Bobby Manuel – Guitar, Soloist
Susan Marshall – Vocals (Background)
Lannie McMillan – Horn (Tenor), Saxophone, Soloist
Archie Mitchell – Congas
Wilie Mitchell – Horn Arrangements, String Arrangements
Jessie Munson – Violin
The New Memphis Strings – Strings
Steve Potts –  Drums
Jennifer Puckett – Viola
Spencer Randolph  – Vocals (Background)
Royal Horns-  Horn
Lester Snell – Fender Rhodes, Horn Arrangements, Orchestration, Organ, Piano, String Arrangements, Wurlitzer
Jim Spake – Horn (Baritone)
Gary Topper – Horn (Tenor)

https://zenekucko.com/00494

0

Visits: 10

Publication author

offline 1 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Solomon Burke – Nothing’s Impossible (2010) ATS Records
” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

négy − négy =

Password generation