The Dave Brubeck Trio feat. Gerry Mulligan – Blues Roots (1968) Columbia Records

Dave Brubeck

A jazztörténet egyik legnagyobb egyénisége a zongoristaként, szerzőként és zenekarvezetőként is legendás Dave Brubeck (1920-2012) volt.

Azok közé a művészek közé tartozott, akik egyszerre tettek eleget a legmagasabb színvonalú szakmai elvárásoknak, miközben igényesen szolgálták ki a közönséget.
A monterey-i jazz fesztiválnak 1958-tól több mint tíz alkalommal volt ünnepelt fellépője, de szerepelt Montreux-ben is.
Nemcsak a jazzben tette le névjegyét, hanem a klasszikus zenében, sőt musicalt is szerzett. A modern jazz legnépszerűbb alakjaként tisztelik, lebontotta a 4/4-es ütemeket a jazzben.
Többször is kijelentette: haláláig jazzt akar játszani. A klasszikus zenéből sokat épített be a jazzbe, művészetére nagy hatással volt Bach, Beethoven és Chopin, a jazz óriásai közül többek között Duke Ellington-t, Art Tatumot, és Errol Garnert tekintette példaképének.
Csak saját zenekarai több mint 200 szerzeményét játszották.
1996-ban kapta Grammy életműdíját, számos elismerése közül erre a legbüszkébb. Ezen kívül a BBC életműdíjasa. Több amerikai elnök előtt játszott. Saját műfaján kívül írt balettzenét, filmzenét, musicalt, oratóriumot, misét és kantátákat.
Time Out című albumából egymilliónál többet adtak el. 2009-ben Kennedy Központ-díjat 2010-ben Miles Davis-díjat kapott. A Downbeat című jazz-szaklap halhatatlanjai közé választotta.
Halála évében is öt albumot jelentettek meg a kiadói. Brubeck pályafutása átívelte az amerikai jazz második világháború utáni történetét.
Eleinte édesanyja tanította zongorázni, nagyon fiatalon megmutatkozott tehetsége, sokáig hadilábon állt a kottaolvasással.
Tizenhárom éves korában profi jazz-együttesekkel játszott. Tizennyolc éves korától zenei tanulmányokat folytatott a kaliforniai College of Pacific-en.
A háború idején a hadseregben is volt zenekara, leszerelése után, 1946-tól a Mills College-ban Darius Milhaud tanítványa volt, de tanárai között volt Schönberg is.
1944-ben ismerkedett meg Paul Desmond altszaxofonossal és zeneszerzővel, akinek leghíresebb számát, a Take Five-ot köszönhette.
A negyvenes évek végén egy évfolyamtársaiból alakult együttest vezetett, első felvételeit a nyolctagú Jazz Workshop Ensemble formációval készítette. Ezután egy trió következett, majd 1951-ben megalakította a legendás Dave Brubeck Quartetet Desmond bevonásával . A Quartet a hatvanas évek végéig működött folyamatosan változó összetételben, 1967-ben feloszlott, de a hetvenes években ismét összeállt. Tagja volt Gerry Mulligan szaxofonos is. (Kovács Miklós)

A számok:
1. Limehouse Blues 4:47
2. Journey 8:56
3. Cross Ties 11:07
4. Broke Blues 4:57
5. Things Ain’t What They Used To Be 7:21
6. Movin’ Out 5:33
7. Blues Roots 6:50

A zenészek:
Baritone Saxophone – Gerry Mulligan
Bass, Bass [Fender] – Jack Six
Drums – Alan Dawson
Piano, Piano [Honky Tonk] – Dave Brubeck

https://zenekucko.com/06339

0

Visits: 10

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tizenöt − 2 =

Password generation