V.A. – Hungarian Music from Transylvania (2001) Fonó Records

Kelemen László írja az Utolsó Óra programról:
“2001 Karácsonyára a Fonó Budai Zeneházban végére értünk egy hosszú folyamatnak, lezártuk az 1997-ben elkezdett nagy hangszeres népzenei gyűjtést, az „Utolsó Órát”.

Bár sokat kellett magyarázkodnunk a pesszimista cím miatt, mégis, immár visszatekintve az elmúlt időszakra, kijelenthetem, hogy nem költői túlzás a hangszeres népzene esetében „utolsó óráról” beszélni, ugyanis számtalanszor futottunk versenyt az idővel, hogy még egy-egy jelentős, de előrehaladott korú népzenész játékát rögzíthessük. Ebben a versenyfutásban sokszor győzött az elmúlás, akadt, akit hazaküldtünk meghalni, de olyan is volt, aki a gyűjtés közben, a Fonóban adta vissza lelkét Teremtőjének, mutatva, hogy nemhogy az utolsó, de az utolsó utáni óra elnevezés sem túlzás. Zágor „Pici” Aladár, Laka „Kicsi” Aladár Kalotaszegről, az Albu testvérek Fejérdről, Pilu bácsi a Görgény völgyéből, Mácsingó Gyurkuca a Mezőségről már mind a mennyei fehér asztal mellett ülnek, egy örök mulatságban. Az általuk az „Utolsó Órában” feljátszott felvételek azonban egy mindinkább eltűnőben levő kultúra fontos lenyomatai, melyek mutatják számunkra a múltat és segítenek elképzelni a jövőt.

Mitől volt még utolsó az óra? A 20-as, 30-as években született az az utolsó generáció, akik még falusi világot érintő, a II. világháborút követő tragikus változások előtt, fiatalon tudták átvenni az idősebbektől ezt a parasztzenei kultúrát. Az őket követő generációk már sokkal kevesebbet tudtak továbbörökíteni. Másrészt, 1990-ben, alig kiszabadulva a ’89-es “forradalmak” igézetéből, láttuk a nyugati fogyasztói társadalom viharos előretörését, a hagyományos hangszeres népzene kipusztulásának drámai felgyorsulását a Kárpát-medencében. Nem elhanyagolható az sem, hogy szerte a világon a tánczenében egy korszakváltás zajlik, melynek jelentősége a hajdani vokális – hangszeres váltáshoz hasonlítható. Most az elektromos hangszerek váltják az akusztikusakat, s ez a folyamat már eljutott a falvakig. Természetesen ez már nem csak új hangszereket, de azokhoz kötődő zenét is jelent, tehát a régi nagyrészt feledésbe merül. A felsorolt változások együttesen jelzik számunkra, hogy a régi hangszeres népzene szempontjából valóban az utolsó órában vagyunk.”

https://zenekucko.com/01735

0

Visits: 14

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

2 + tizenöt =

Password generation