Frank Zappa – The Man From Utopia (feat. Steve Vai) (1983/1993) • Zappa Records UK

A The Man from Utopia Frank Zappa 1983-as albuma, rajta 1980-81-es koncertfelvételek utómunkálatokkal kiegészített változatai, új dalok és feldolgozások vegyesen találhatóak. (A lemez hivatalos diszkográfiában a 36.)

Ez a lemez is tartalmaz maradékokat a ki nem adott Chalk Pie lemezről, a szerkezete a Ship Arriving Too Late to Save a Drowning Witch-hez vagy a Frank Zappa Meets the Mothers of Prevention-höz vagy akár a Them or Us-hoz köthető (80-82-es kiegészített koncertfelvételek és stúdiómunkák, vegyesen), az értékes pillanatai igazán kiemelkedőek (Moggio, Dangerous Kitchen).

A CD-kiadáskor Zappa nemcsak a lemezt szerkesztette át (felcserélt számsorrend és egy bónuszszám), de az zenei anyagot is teljesen újrakeverte, egyes hírek szerint a “The Dangerous Kitchen” és a “The Jazz Discharge Party Hats” basszus- és dobsávjait is kicserélte Chad Wackerman (dob) és Jay Anderson (basszus) játékára.

01. Cocaine Decisions
02. SEX
03. Tink Walks Amok
04. The Radio Is Broken
05. We Are Not Alone
06. The Dangerous Kitchen
07. The Man from Utopia Meets Mary Lou
08. Stick Together
09. The Jazz Discharge Party Hats
10. Luigi & the Wise Guys (bonus track on CD)
11. Mōggio

Frank Zappa – gitár, ének, dobgép, ARP 2600
Steve Vai – lehetetlen gitár-szólamok
Ray White – gitár, ének
Roy Estrada – ének
Bob Harris – “boy soprano”
Ike Willis – ének
Bobby Martin – billentyűs hangszerek, szaxofon, ének
Tommy Mars – billentyűs hangszerek
Arthur Barrow – billentyűs hangszerek, basszusgitár, micro bass, ritmusgitár
Ed Mann – ütőhangszerek
Scott Thunes – basszusgitár
Chad Wackerman – dobok
Vinnie Colaiuta – dobok
Craig Twister Steward – harmonika
Dick Fegy – mandolin
Marty Krystall – szaxofon

https://links.snahp.it/kIl9gf0JvyPkhinh6Sc1SsKOqnNeM8zBegiT

PS:
Dangerous Kitchen – a szám eredetileg élőben hangzott el egy 1980-as koncerten, és az elénekelt/elmondott dal eredeti “dallamát” Steve Vai kottázta le és kettőzte meg bravúros módon egy akusztikus gitárral az eredeti énekszólamot. A dalról Eötvös Péter így nyilatkozott egy interjúban:
„Különösen a Dangerous Kitchen maradt emlékezetes, a Man From Utopia-ról, és egyfajta alap-darabbá is vált számomra, különösen később, amikor operákon kezdtem dolgozni – a technika, amit ebben használ, engem is nagyon érdekel: az a félig énekelt, félig beszélt előadásmód, ami tulajdonképpen nem sprächgesang, de annyiban nagyon érdekes, hogy ráadásul egy szólóhangszerrel is végig leköveti. Nagyon meglepett, amikor később hallottam, hogy a gitárszólamot utólag játszották az ének alá; én azt hittem, mivel teljesen egyidejűleg szólt, hogy Zappa maga énekelt és gitározott egyszerre. De ettől függetlenül maga a technika, az “énekelt hangszer” ötlete a Dangerous Kitchenből származik.”
 

1

Találatok: 2

Publication author

offline 2 hét

dali300

Avatar 144
https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban
Comments: 453Publics: 1314Registration: 25-09-2017
Avatar

Szerző: dali300

https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

kettő × öt =

Password generation