Jackie Orszaczky – Beramiada (1975/2020) Real/Aztec Records

Orszáczky MiklósBeramiada” című lemeze 1975 decemberében az ausztrál Real kiadó gondozásában jelent meg. Az aktualitást az adja, hogy az újrakiadások specialistája, az Aztec Records nemrégen CD formában elérhetővé tette Jackie első szólólemezét.

Jackie Orszaczky. Így ismerték Ausztráliában, ahová 1973 augusztusában érkezett egy új karrier reményében két évvel azután, hogy korábbi együttese, a Syrius lemezét a Spin kiadó jelentette meg a távoli földrészen. Jackie nem volt ismeretlen zenész körökben, így hamarosan a Bakery nevű zenekar tagja lett egészen annak 1975-ös felbomlásáig. Akkor pedig elérkezett az idő egy szólólemez készítéshez. Gyorsan megtalálta a helyét az „aussie” fúziós jazz-rock porondján, számtalan zenésszel játszott együtt, könnyű volt megfelelő társakat találni.

Charles Fisher producer –aki már a Syrius lemezénél is tevékenykedett – a zenekar rendelkezésére bocsátotta Trafalgar nevű stúdióját John Sayers hangmérnökkel együtt. Az alkalmi társaság tagja volt John Robinson gitáros (ex-Blackfeather), Peter Jones billentyűs (ex-Arena), és Graham Morgan dobos (ex-Arena). A Beramiada egy kitalált hely volt, Jackie egyik, az első világháborúban elhunyt bácsikája után kapta nevét.

Amit hallunk, az pedig a korszakra jellemző fúziós jazz-rock, időnként némi funk beütéssel. Jackie ezen a lemezen még nem énekel (a későbbieken már igen), ez egy teljesen instrumentális anyag. Itthon a Rákfogó (Babos, Orszáczky, Szakcsi, Kőszegi) játszott néhány évvel korábban hasonló zenét. Kemény ütemek, amiket a dob és a basszus hoz, előttük a Fender csilingelő hangja, és időnként a korabeli Al DiMeola hangzást utánzó gitárszólói.

Az LP annak idején erősen limitált (500 db) példányban jelent meg, most a CD remélhetően már megnövekedett igényekkel találkozik. Megérdemelné.

Az Aztec Records kritikusa a lemezt az „Aussie jazz fúzió korona ékszere” jelzővel minősítette. ~ Simády Béla (jazzma.hu)

Jackie Orszaczky – basszusgitár
John Robinson – gitár
Peter Jones – billentyűs hangszerek
Graham Morgan – dob

Tracklist:

01 – Morning In Beramiada
02 – Thoughts Of Home
03 – White Raven
04 – Friends Of Mrs. S
05 – Tubarose
06 – Let’s Go And Make It (Bonus Track)

https://zenekucko.com/jacorbe

Ha kicsomagolásnál jelszót kér, írd be a Zenekucko szót a megfelelő helyre.

0

Visits: 28

Publication author

offline 1 hét

larryz

Avatar 56
Comments: 487Publics: 1858Registration: 25-09-2017

Jackie Orszaczky – Beramiada (1975/2020) Real/Aztec Records” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

9 + 6 =

Password generation