Nikola Parov, Herczku Ágnes – Megéred még (2009) Tom-Tom Records

Nikola Parov és Herczku Ágnes megkerülhetetlen alakjai a hazai világzenének, számtalan lemez bizonyítja, hogy tehetségük sokszínű, megunhatatlan, s mindig új utak felé vezet. Közös munkájuk immár mintegy tíz éves múltra tekint vissza, amelynek során Volt Nékem szeretőm című, három évvel ezelőtt megjelent lemezük, amely aranylemez lett, már megmutatta, hogy a népdalok új környezetben milyen varázslatos új életre kelnek.2009 novemberében Megéred még címmel jelenik meg új közös albumuk, amelyen a megkezdett úton tovább haladva újabb dimenziókat nyit meg együttműködésük.
Az új lemez zenei anyagát Nikola Parov kvartettjük évek óta folyamatosan bővülő repertoárjából válogatta össze. A felvételekre idén nyáron került sor, amikorra a dalok már megértek arra, hogy lemezre kerüljenek, s a közönség visszajelzéseiből is kiderült, hogy időtálló kompozíciókról van szó. Az albumon a balkáni, a görög és a magyar népdalkincs gyöngyszemei mellett szerepel egy Richard Thompson szerzemény magyar változata is.
Az album egyik érdekessége a Nőnek című dal, amelynek előadója maga a szerző, Nikola Parov lett, miután a szerzemény majd három évig feküdt a fiókban férfi énekest keresve magának. Végül a dal döntött saját sorsáról, megmutatva, hogy akkor szólal meg a legőszintébben, ha maga a szerző énekli.
A különleges hangulatú zene mellé egy egyedülállóan szép grafikai világot álmodott meg Nikola Parov. Saját kedves tárgyairól készített fotók díszítik az egyedi képi világú borítót és a kísérőfüzetet, amely a szerző intenciói alapján készült. A cél az volt, hogy egy olyan külső szülessen, amely a zenehallgatás szerves részévé válhat, vagyis a zene és a kép együttesen egy komplex audio-vizuális élményt nyújtson. A borító érdekessége a Nikola Parov Quartet tagjait ábrázoló gyerekkori fényképek sora is, amelyek a tekintetek változatlanságát őrzik.
A lemez közreműködői a szerző Nikola Parov és az énekesnő Herczku Ágnes mellett a Nikola Parov Quartet már jól ismert tagjai: „Fodo” Födő Sándor ütős hangszereken és zongorán, Wertetics Szlobodán pedig harmonikán. Melléjük társult egy-egy dal erejéig Andreas Lehoudis, a Sirtos együttes vezetője, illetve Szabó Dániel cimbalmos.” (tomtom.hu)

A számok:
1.Katakata (1:08)
2.Virágok vetélkedése (0:46)
3.Szívet szívért (0:54)
4.Télben szamár nyáron ló (1:01)
5.Történet a Múzeum utcában (0:35)
6.A Nőnek (1:17)
7.Utolsó tánc (1:25)
8.Fodo (0:37)
9.Megéred még (1:25)
10.Troitza bratya (1:32)
11.Ya Santi (0:46)
12.Rabszolgád lettem… (1:01)
13.Rustyuluj (0:51)

https://zenekucko.com/05951

0

Visits: 23

Publication author

offline 4 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Nikola Parov, Herczku Ágnes – Megéred még (2009) Tom-Tom Records” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

húsz − 17 =

Password generation