Barney Kessel – Live & Rare (2011) Stardust Records

Barney Kessel (1923-2004) az Oklahoma állambeli Muskogee-ben született. Miután több különböző zenekarban játszott (az egyiket például a zongorista Marx fivér, Chico vezette), Kessel megkezdte neve elismertetését a nyugati parton.

Szerepelt a Norman Granz producer által készített Jammin’ The Blues (1944) címe rövidfilmben, majd a késői swingkorszak különböző big bandjeiben játszott. A negyvenes évek közepétől sok idejét töltötte a stúdiókban, jazz lemezfelvételeken, klubokban, koncerteken és a jazz At The Philharmonic turnékon.
Azok között, akikkel az elkövetkező húsz esztendőben fellépett és lemezfel-vételeket készített, olyan zenészek voltak, mint Charlie Parker, Oscar Peterson, Billie Holiday és Harry Edison. Az ötvenes évek közepén Kessel volt az egyik legismertebb és legtöbb lemezfelvételt készítő gitáros.
Ezt követőleg mind együttesekkel, mind szólóban turnézott és lemezfelvételeket készített.
A hetvenes évek elején Herb Ellis és Charlie Byrd társaságában megalakították a Great Guitars együttest.
Ez a felállás egészen a nyolcvanas évekig turnézott, Kessel olyan aktív volt, mint valaha. Kivételesen tehetséges, széles skálán játszó, sokoldalúsága miatt örökké keresett zenész. Jazzben a bopos post Charlie Christian stílus képviselője, ám megvan a saját, jellegzetes stílusa.
A Great Guitars együttesben igen ügyesen középütt űl Byrd látens klasszicizmusa és Ellis blues-színezete swingje között. Kessel eleven észjárású, csípős humorú, e jellemvonások gyakran megjelennek zenéjében is.” (Jazz-zenészek Lexikona )

A számok:
1. Slow Burn
2. Just In Time
3. The Shadow Of Your Smile
4. Recado Bossa Nova
5. Sweet Baby
6. Who Can I Turn To?
7. One Mint Julep
8. Medley – Manha De Carnival / Samba De Orfeu
9. Blues
10. Basie’s Blues
11. The Shadow Of Your Smile
12. Blue Mist

https://zenekucko.com/03003

0

Visits: 5

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

egy × három =

Password generation