Family – A Song For Me (1970) See For Miles

Family

Két leicesteri rhythm and blues bandából, a Jim King-ből és a The Farinas-ból alakult meg a hatvanas-hetvenes évek fordulójának egyik legizgalmasabb brit formációja, a Family.

Annak ellenére, hogy sohasem jutottak el a sztár státuszig, a banda egyike a korszakot meghatározó progresszív együtteseknek.
Nagyon hamar a kritikusok kedvenceivé váltak és egész szép rajongótábort is toboroztak zenéjükkel.
Ennek az egyedi hangzású zenének a két meghatározó egyénisége Roger “Chappo” Chapman, aki saját bevallása szerint úgy akar énekelni mint Little Richard és Ray Charles együtt, valamint a kétnyakú fendergitárt előszőr használó Charlie Whitney.
Chappo karcos, szivart és whiskyt idéző hangja valamint Whitney egyedi gitárjátéka volt az alap amelyre a Family hangzásvilágát, stílusát építette.
Kezdetben keleti és tradicionális angol népi hangszereket használtak, akusztikusan kísérték Dave Mason-t (ex-Traffic) a szólólemezén, aki egy szerzeménnyel járult hozzá 1968-ban megjelent első nagylemezükhöz.
A Music In A Doll’s House-on már megtalálható minden ami a Family jazzes, folkos progresszív zenéjét jellemzi. Az album nagy siker lett, a kritikusok a legtehetségesebb induló bandának kiáltották ki őket.
A nemzetközi hírnév sem váratott magára sokáig.
Úgy tűnt, hogy beváltva az ígéretet, a hetvenes évek meghatározó zenei tényezői lesznek, de a korán kezdődő zenészvándorlás lehetetlenné tette a folyamatos és kreatív munkát.
A Family Entertainment még eredeti felállással és súrlódásoktól mentesen készült, kiváló zene. Az ellentétek odáig fajultak, hogy Chapman és az amerikai turné szervezője összeverekedtek a nyílt színen.
1969 végén Jim Kingtől megváltak, helyét John Palmer multi-instrumentalista foglalta el. Felléptek a Rolling Stones Hyde Park-i rendezvényén és szerepeltek a Wight szigeti fesztiválon.
Az A Song For Me című 1970-es korongjuk a hard rock és a folk zene ötvözete, Angliában a negyedik helyen landolt a sikerlistákon.(literatura.hu)

A számok: (a szerzők Whitney/Chapman)
1. Drowned in Wine – 4:08
2. Some Poor Sou – 2:44
3. Love is a Sleeper – 4:00
4. Stop for the Traffic (Through the Heart of Me) – 2:09
5. Wheels – 4:38
6. Song for Sinking Lovers – 4:04
7. Hey – Let It Rock – 1:02
8. The Cat and the Rat – 2:30
9. 93’s O.K. J (Whitney, Weider) – 3:57
10. A Song for Me (Whitney, Chapman, Weider, Townsend) – 9:13

A Family együttes harmadik nagylemezét készítő zenészek: Roger Chapman – vocals, percussion; John “Charlie” Whitney – guitars, banjo, organ; Robert Townsend – drums, percussion, harp; John Weider – guitars, violin, dobro; John “Poli” Palmer – vibes, piano, flute.

https://zenekucko.com/03998

0

Visits: 8

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

öt × 5 =

Password generation