Renaissance – Ashes Are Burning (1973/1992) Sovereign/One Way Records

A napokban a kezembe került a legendás angol progresszív banda a Renaissance 50 éves jubileumi koncertjének bluray változata. Sajnos hiába a hihetetlen hangterjedelem, a képzés, a gyakorlat, az idő vasfoga nem kímélte Annie Haslam hangját sem. Nem azt akarom ezzel mondani, hogy élvezhetetlen, sőt 72 éves létére tiszteletet parancsoló, de sajnos ez a hang már nem az A hang.

Viszont ahogy néztem a koncertet (mit néztem, igenis élveztem) eszembe jutott, hogy a Zenekuckónak tettem egy ígéretet a “Minden idők legjobb 50 progresszív rock albuma” gyűjteménnyel kapcsolatban: igyekszem gatyába rázni ezt az oldalt és hát a Renaissance ikonikus Ashes Are Burning lemeze bizony ott figyel ennek a listának a 31. helyén.

Először egy kis történelem: 1969-ben Keith Relf és Jim McCarty a Yardbirds évek után valami mást akart játszani és némi akusztikus próbálkozás után pár új taggal stúdióba vonultak, ahol megszületett a Renaissance első lemeze, de a korai időkben a siker elkerülte őket, ami végül szétforgácsolta az eredeti bandát. Sorozatos átalakulások után 1972-ben adják ki a harmadik albumukat, amit a progresszív zene rajongóinak kemény magja már a magáénak érez és így elindulnak a sikerhez vezető úton.

1973-ban jelenik meg jelen írás apropója, a negyedik albumuk Ashes Are Burning címmel. Ezen az albumon hallható először az oly jellegzetes nagyzenekari Renaissance hangzás a sok-sok akusztikus hangszerrel. A zene csodálatos, Haslam hangja szárnyal, a zongora megunhatatlan az egész együtt pedig egy szenzációs 40 perc a hangfalak előtt (egy ötlet: sokan állítják, hogy ez a lemez igazán fejhallgatóval élvezetes). Érdekes, hogy nekem erről a zenéről mindig a Blackmore’s Night jut eszembe.

Ez a zene természetesen egészen más mint az ELP vagy King Crimson és, ha valaki eddig idegenkedett a progresszív zenétől, akkor itt az ideje, hogy ezzel a lemezzel megkezdje utazását a zenetörténet eme fejezetében.

A kiadvány zenei anyaga:

    1. Can You Understand?
    2. Let It Grow
    3. On the Frontier
    4. Carpet of the Sun
    5. At the Harbour
    6. Ashes Are Burning

Az előadók:

Annie Haslam – lead and backing vocals
John Tout – keyboards, backing vocals
Jon Camp – bass, electric and acoustic guitars, co-lead vocals on track 3, backing vocals
Terence Sullivan – drums, backing vocals, percussion
Michael Dunford – acoustic guitar
Andy Powell – electric guitar
Richard Hewson – strings arrangements

Kellemes zenehallgatást!

https://justpaste.it/5qa9w

1

Visits: 36

Publication author

offline 1 hónap

kalmy

Avatar 24
Comments: 234Publics: 52Registration: 04-10-2017

Renaissance – Ashes Are Burning (1973/1992) Sovereign/One Way Records

” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Köszönöm a remek ismertetőt.
    Annak idején, bár nagyon sajnáltam, hogy Blackmore feladta rock pályafutását, éppen a Renaissance utánérzés miatt tudtam hamar elfogadni azt, hogy Night asszony elcsábította.

    0

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

egy × 1 =

Password generation