Fanfare Ciocărlia – 20 (2016) © Asphalt Tango Rec.• Deezer

Románia keleti részéből származó fúvós zenekar török és bolgár ritmusokkal és macedón dallamokkal fűszerezi tradicionális román zenéjét. Megjárták a világ összes kontinensét, a fesztiválok kedvencei. Elsöprő erejű előadások, tomboló közönség. A zenekar Zece Prajiniból indult, ahol köztudomásúlag mindenki rézfúvóssal születik.

Gyökereik a török katonazenekarokig nyúlnak vissza – a Kárpátoktól északra élő romák éppúgy rézfánfütyülnek, mint a szerbiaiak vagy a macedónok. A Pacsirtáról elnevezett rezesbanda a moldovai Zece Prajeni faluból való, ahol mindössze négyszáz roma él, az viszont mind zenél. Igaz, a Ciocarliának nem nagyon van konkurenciája: amióta 1996-ban egy arra tévedő francia tévéstáb felfedezte, nincs megállás, és nincs fesztivál, amit be nem darált volna. Ez a “darálás” amúgy áruvédjegy: a Fanfare Ciocarliát tudniillik nem csak az különbözteti meg balkáni rokonaitól, hogy a repertoárja alapvetően a román táncokra épül, hanem elképesztő tempója is, hogy a vokális darabokról és a mélyre hatoló hangszerszólókról ne beszéljünk.

Costica “Cimai” Trifan – trombita, ének
Paul Marian Bulgaru – trombita
Radulescu Lazar – trombita
Oprica Ivancea – klarinét, szaxofon
Daniel Ivancea – altszaxofon
Constantin “Pinca” Cantea – tuba
Monel “Gutzel” Trifan – tuba
Constantin “Sulo” Calin – tenorkürt
Laurentiu Mihai Ivancea – baritonkürt
Costel “Gisniaca” Ursu – dob
Nicolae Ionita – ütősök

https://tinyurl.com/2p8nru3f

-justpaste-
 

1

Találatok: 78

Publication author

offline 3 nap

dali300

Avatar 255
Számomra a művészet értékének fokmérője az érzésvilág. Az a zene, az a vers vagy bármely alkotás, amely nem hat meg, nem gyakorol benyomást az érzelmeimre, az szerintem nem igazi művészet. A művészre jellemző eredetiség is döntő kritérium. Firenzében például megnéztem a város közterén kiállított Apollo szobrot. Rám Michelangelo művészete mindig nagy hatással volt, ezért meglepett, hogy ott a téren miért nem éreztem semmit. Kiderült: az csak egy másolat, mert amikor a múzeumban megláttam az eredetit, azonnal a szobor hatása alá kerültem.
/Vásáry Tamás/
Comments: 527Publics: 1359Registration: 25-09-2017
Avatar

Szerző: dali300

Számomra a művészet értékének fokmérője az érzésvilág. Az a zene, az a vers vagy bármely alkotás, amely nem hat meg, nem gyakorol benyomást az érzelmeimre, az szerintem nem igazi művészet. A művészre jellemző eredetiség is döntő kritérium. Firenzében például megnéztem a város közterén kiállított Apollo szobrot. Rám Michelangelo művészete mindig nagy hatással volt, ezért meglepett, hogy ott a téren miért nem éreztem semmit. Kiderült: az csak egy másolat, mert amikor a múzeumban megláttam az eredetit, azonnal a szobor hatása alá kerültem. /Vásáry Tamás/

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

5 + 5 =

Password generation