The Pogues – The Glu/Glu Collection (2005) • D/300

Shane MacGowan igazi nagy dobása nem egy ir folk-punk-nóta volt, hanem egy karácsonyi dal (ami egész decemberben forog az angol rádiókban).
Ez pedig a Kirsty MacColl-l előadott Fairly Tale of New York. Egy New Yorkba emigrált ír párocska marja egymást benne, a lány azért imádkozik, bárcsak ez lenne az utolsó karácsonyuk együtt. És káromkodik, mint egy kocsis…

A szerző, az ír népzene és a punk ötvözetét kitaláló The Pogues frontembere beledolgozta a dalba saját alkoholizmusát és drogfüggőségét is – feldobva a labdát partnernőjének, aki emiatt is ostorozza őt a dalban. A dalban szó van kettétört álmokról, az ígéret földjeként elképzelt New York rögvalóságáról, és arról, hogy ez a kapcsolat koránt sem méznyalás. Szóval nincs benne se jászol, se rénszarvasok,csak a helyi rendőrdalárdáról esik említés, a csendes éj pedig egy kijózanítóban kezdődik.

A BBC először 2007-ben cenzúrázta a dalt, diszkréten „kitakarva” a káromkodásokat, hogy aztán a közfelháborodást követően visszaadja az eredeti verziót a hallgatóknak. Az indulatok azóta sem csitulnak – időről időre téma ez a szókimondó szöveg. 2018-ban egy népszerű brit rádiócsatorna egyik DJ-je kavarta fel ismét az indulatokat, homoszexuális kollégáira, illetve meleg hallgatóira hivatkozva, akik szerinte sértve érzik magukat, amikor azt hallják Kirsty MacColl szájából, hogy: „You scumbag, you maggot, you cheap lousy faggot”. (A fordítást aki akarja, jobb a békesség…)

Mindenki nagy meglepetésére a sajtót hosszú évek óta hanyagoló Shane MacGowan 2018-ban írásban reagált a dal betiltását szorgalmazó eszmefuttatásokra. Szerinte minden normális ember számára világos, hogy „a dalban nem az énekesnő, hanem az általa megjelenített karakter fakad ki rossz életű partnerére, és mivel nem egy hótündérről, hanem egy hús-vér nőről van szó, aki nyilván nem Oxfordban diplomázott, ráadásul felfokozott érzelmi állapotban mondja, amit mond ebben a whiskygőzös dialógusban, a szóhasználata ennek megfelelő”. De persze szerzőként elnézést kér mindazoktól, akik kellemetlenül érzik magukat a dalban elhangzó jelzők miatt.

A Fairly Tale of New York egyébként fogadásból születettElvis Costello, a Pogues egyik híres rajongója és korábbi producere azt találta mondani, hogy ez a csapat sosem tudna karácsonyi dalt írni. Nos, a zeneszerző Jem Finer és a szövegíró Shane MacGowan nemcsak a fogadást nyerte meg, hanem hátralévő életükben már dolgozniuk sem kellene: a The Mail című lap számításai szerint a dal jogdíjaiból évente körülbelül 400 ezer fontot kaszálnak.

01 – The Sunnyside of the Street
02 – Sally MacLennane
03 – Thousands Are Sailing
04 – Tuesday Morning
05 – White City
06 – The Sickbed of Cuchulainn
07 – Body of an American
08 – Streams of Whiskey
09 – If I Should Fall from Grace with God
10 – The Irish Rover
11 – Fiesta
12 – Dirty Old Town
13 – Fairytale of New York (feat.Kirsty MacColl)
14 – Young Ned of the Hill
15 – Rainy Night in Soho

https://tinyurl.com/3u9uzexe
2

Találatok: 56

Publication author

offline 1 hét

dali300

98
Comments: 455Publics: 1321Registration: 25-09-2017

The Pogues – The Glu/Glu Collection (2005) • D/300” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. PS:
    2000. december 18-án Kirsty MacColl búvárkodni vitte gyerekeit Mexikóban. A merülés után halálra gázolta őt egy szabálytalanul közlekedő motorcsónak, miközben épp a nagyobbik, 15 éves fiút próbálta menteni. A srác egy-két karcolással megúszta, de végig kellett néznie, ahogy 41 éves édesanyja szörnyet hal. A tragédia az egész világot megrázta, tele voltak vele a lapok és a híradások (bár mi, magyarok inkább Zámbó Jimmy halálával voltunk elfoglalva). Nem csoda, hiszen épp pályája csúcsán járt, pár hónappal korábban jelent meg ötödik albuma, a Tropical Brainstorm, amit kubai és brazíliai élményei ihlettek, és amit a kritikusok is imádtak.

    „Olyan volt, mint egy angyali hang Margaret Thatcher elfuserált Angliájában” – mondta róla egyik zenészkollégája, a Talking Heads éléről ismert David Byrne. De jóban volt Bonóval, Morrissey is elismerően beszélt róla, Johnny Marr és David Gilmour pedig még az albumain is szerepelt. Az elismerő szavak ellenére Kirsty MacColl sosem válhatott igazi popdívává, pedig Shane MacGowan szerint is minden adottsága megvolt hozzá.

    0

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*
Password generation
Loading...