• Rolls (Frakció) – Rolls (1984) © Hungaroton / Start [Studio Master 24-bit/44.1Khz] • 

Miután a Beatrice feloszlott, a zenekar gyakorlatilag átvette a megüresedett helyet. Szövegeikben benne volt a hatalommal való szembenállás. A Rolls Frakció – annak ellenére, hogy hivatalosan nem támogatták az együttest – pályafutása csúcsán állt, amikor 1982. augusztus 22-én a Népstadion-kertben fellépett. Aznap – Dalos ügynök jelentése szerint – politikai kaszinójátékot rendeztek, a Hobo Blues Band, a Mini és a Lord együttesek is játszottak.

Az igazán nagy botrányt azzal kavarták, hogy 1982. október 23-án a Magyar Televízió Egymillió fontos hangjegy című műsorában leadták egy koncertfelvételük részletét, többek között a Fejezetek egy iskolás gyermek naplójából című dalukkal, amelyben elhangzott az elhíresült mondat: „állva pisilek, és ülve kakálok”. Bár ezt nem vulgáris módon, hanem a gyermeknyelv szavaival tették, az akkori magyar tömegkultúrában mégis teljesen szokatlan volt. Ezt követően a műsor megszűnt, a zenekar pedig végleg ellehetetlenült, nem kaptak fellépési lehetőséget. 1984-ben feloszlott a zenekar, mert D. Nagy Lajos a Bikinibe távozott. Ekkor jelent meg első és egyetlen nagylemezük a klasszikus felállásban.
/more ->/ 

01. Budapest felett
02. Izzik a tavaszi délután
03. Adj helyet magad mellett
04. Átlátnak rajtam
05. Megadom magam
06. Minden nagyon zzép
07. Jólét
08. Lombikbébi
09. Kilencszáz 64
10. Elfogynak szavaim
dali300 bónusz:
11. Mitől megy a villamos

Computer – Trunkos András
dob/Drums – Óbert Tibor
gitár/Guitar – Kopecsni György, Tóth Csaba
billentyűsök/Synthesizer – Gay Tamás, Tóth Miklós
ének/Vocals – D. Nagy Lajos

Engineer [Sound], Directed By [Musical Direction] Kóbor János

https://tinyurl.com/5bmym5z6

-justpaste-

…………………………………………………………………………………………………………………….


Áthallások a mai idők történéseire:
Trunkos egy interjúban így emlékszik vissza a Hofi Gézás történetre: „Így van, a szilveszteri műsorban foglalkozott az esettel. Én a Madách téren laktam akkor, ő pedig az Anker közben, és egyszer ott láttuk, úgyhogy odamentünk, megkérdeztük, hogy mi volt ez pontosan, és mondta, hogy igen, szóltak neki, hogy erre reagálni kell. Kérdeztem, hogy ő most mit csinálna a helyemben. Mondta, hogy ki kell nyalni egy segget. És ha eltévesztem? – kérdeztem. Akkor egy másik segget kell kinyalni – hangzott a válasz.”

Két dalunk került kislemezre, aztán azt mondták nekünk: „A soha viszont nem látásra!” Többször bevittek a rendőrségre. Soha nem bántottak fizikailag, de azt kellett hallgatnom, hogy szélmalomharcot folytatunk, ez a rendszer jó, az emberek szeretik, örökké fog tartani. Azt találtam mondani az engem győzködő századosnak, hogy a rendszer és ő már rég a süllyesztőben lesz, amikor én még mindig a színpadon állok”– Lajost ezután igyekeztek külföldre költöztetni.

Nem próbáltak ugyan sosem beszervezni, de azt tudták, hogy beszélek angolul, szeretem Angliát, így egyszer csak a kezembe nyomták az útlevelet, a vízumot, hogy menjek isten hírével. Azt remélték, hogy odakint maradok. Amikor három hónap után hazajöttem, rendőri felügyelet alá helyeztek, minden hétfőn jelentkeznem kellett a Tolnai Lajos utcai rendőrkapitányságon. 

0

Találatok: 58

Publication author

offline 2 nap

dali300

Avatar 209
https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban
Comments: 500Publics: 1331Registration: 25-09-2017
Avatar

Szerző: dali300

https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban

• Rolls (Frakció) – Rolls (1984) © Hungaroton / Start [Studio Master 24-bit/44.1Khz] • ” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. 1982. augusztus 22. – Óbudai hajógyári sziget: Szuperkoncert. Fellépett a Lord, Prognózis, Hit, Kugli, Mini, Color, Skorpió, Rolls Frakció, HBB

  – Amikor megjelent 1985 elején az 1984 című kiherélt Rolls-lemez, már lényegében nem létezett a zenekar, vagy még néhány hónapig húztátok? Ha elégedetlenek voltatok az anyaggal, végül is „miért hagytátok, hogy így legyen?”
  Trunkos: A zenekar még játszogatott, de én már végleg letiltott voltam. Nem basszusgitárost vettünk be, hanem a Gay Tamást másik billentyűsnek – ő hozta a basszus szólamokat. Ekkor már nem volt erő a bandában. A lemez a tűrt kategóriában, 30.000 példányban jelent meg, kiherélve, nem azokkal a dalokkal… Hogy miért hagytam, hogy megjelenjen mégis? Mert a srácoknak fontos volt, ők zenélnek, hangszereket vesznek, meg akarták mutatni, hogy ezt csinálták. Ha csak rajtam múlott volna, nem jelenik meg. A kilencvenes évek végén kihozott 1982-es csepeli koncertlemezünknek sokkal jobb a hangulata… Az visszaadott valamit abból, ami a Rolls volt.

  0
 2. Rolls – Rolls
  Lehet, hogy 1985-ben lesz az év felfedezettje az a Rolls együttes, amely már 7 éve “nyomul”, többször fazont igazított, leállt, egy éve pedig autóbaleset és egyéb okok miatt alig koncertezett? De az MHV most kiadta első lemezüket. Fontos lemez. A lemezen közölt mondanivaló nem csak 1984-ben, de 1985-ben és valószínűleg a későbbi években is érvényes lesz. De vajon van-e ma a zenekarnak közönsége, és a közönségnek füle, hogy felfogja az üzenetet? Légüres térben milyen súlya lesz ennek a lemeznek? Mert ezt az albumot a szövegek miatt érdemes megvenni. Ezek éppen olyan hangulatjelentések 1985-ben, mint voltak Cseh Tamás dalai 1975-ben. A zenék azonban – sajnos – messze nincsenek egy színvonalon a mondandóval vagy az azok diktálta hangulatokkal. (Zene 2, szöveg 4) Ifjúsági Magazin

  0

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

3 × öt =

Password generation