Sheila Jordan – Portrait of Sheila (1962/1989) Blue Note Records

Sheila Jordan

Nagyon szeretek a világhálón bolyongani, szinte mindig találok valami számomra érdekes dolgot. Tegnap, Maria Judina orosz zongoraművész után kutatva leltem rá az Earblogra, ahol remek lemezismertetőkre bukkantam.Itt találkoztam először Sheila Jordan nevével is.

Sheila Jordan (1928) Detroitban született meglehetősen mostoha körülmények között. Az anyja alkohol problémákkal küzdött, tizenhét évesen szülte meg Sheilát, aki rövid úton a nagyszüleinél kötött ki Pennsylvaniában; apját talán ha párszor látta egész gyerekkorában.
A nagyszülők ugyan rendesen próbálták meg nevelni a kislányt, de a nagypapa szintén alkoholista volt, egy komfort nélküli házban laktak, több családdal együtt, amikor volt pénzük befizetni a villanyszámlát, a kis Sheila előszeretettel hallgatta a rádióban a feltörekvő énekeseket, kiváló zenei memóriája lévén, hallás után szinte mindent képes volt megtanulni, majd fel is idézni. Nyolc évesen már színpadon áll, az iskolában és a helyi templomban énekel.
Jordan a negyvenes években kezdett el jazzel foglalkozni, amikor visszaköltözött Detroitba. A nagynénjétől vett pár zongoraórát, aki viszont elég drákói szigorral tanított. Sheilának kis méretű kezei voltak, nem értek át az ujjai egy kvintet, amikor viszont melléütött, a nagynéni lesújtott. Sheila rövid úton otthagyta a nagynénit…
Ahogy szinte mindenkire, Jordanra is hatott Charlie Parker.
Bird tisztelte Jordan abszolút hallását, „millió dolláros fül”-nek becézte, és elég jóban is lettek. Jordan az ötvenes évek elején New Yorkba költözött, egyre mélyebben merült el jazzben, ahol Lennie Tristanótól, Charles Mingustól, Birdtől és a későbbi férjétől, Juke Jordantől – Bird zenekarának zongoristájától – tanult.
Ahogy elkezdett a New York-i zeneéletbe belefolyni, egyre többen jöttek rá, hogy Sheila hangja páratlan, hogy nagyon jól tud rögtönözni és képes olyan atmoszféra teremtésre, amire csak kevés énekes. Vagyis arra, hogy Jordan az egyike az igen ritka, született jazz énekesnek.” (Részlet Audolife cikkéből, melyet érdemes elolvasni: https://ear.hu/?p=9842)

A dalok:
01. Falling in Love With Love (Hart, Rodgers) 2:31
02. If You Could See Me Now (Dameron, Sigman) 4:32
03. Am I Blue (Akst, Clarke) 4:12
04. Dat Dere (Timmons) 2:43
05. When the World Was Young (Mercer, Philippe-Gerard …) 4:43
06. Let’s Face the Music and Dance (Berlin) 1:14
07. Laugh, Clown, Laugh (Fio Rito, Lewis, Young) 3:11
08. Who Can I Turn To? (Engvick, Wilder) 3:21
09. Baltimore Oriole (Carmichael, Webster) 2:34
10. I’m a Fool to Want You (Herron, Sinatra, Wolf) 4:55
11. Hum Drum Blues (Brown) 2:15
12. Willow Weep for Me (Ronell) 3:28

A zenészek:
Sheila Jordan (vocals)
Barry Galbraith (guitar)
Steve Swallow (bass)
Denzil Best (drums)

https://zenekucko.com/08089

0

Visits: 49

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

5 × négy =

Password generation