Sinéad O’Connor – The Lion and the Cobra (1987/1988) ℗ Ensign

A 1987-es The Lion And The Cobra több kritikus egybehangzó véleménye szerint rock-alapmű.

Az 1990-es szintén igen erős I Do Not Want What I Haven’t Got után neve nemzetközileg is fogalommá vált. A korong érdekessége, hogy róla elsősorban a Nothing Compares 2U ütött be a slágerlistákon; az egyetlen szám, amelyet nem Sinéad, hanem Prince írt. Akik ennek a dalnak az ismeretében tették fel a lemezt, azok, azt hiszem, mélységesen csalódtak. O’Connor ugyanis – a slágertől eltérően – olyan eredetit, mélyet és időállót alkotott, amely a továbbiakban simán hivatkozási alap lehet.

1. Jackie
2. Mandinka
3. Jerusalem
4. Just Like U Said It Would B
5. Never Get Old (spoken-word intro by Enya)
6. Troy
7. I Want Your (Hands on Me)
8. Drink Before the War
9. Just Call Me Joe

Personnel :
Sinéad O’Connor – vocals, electric guitar
Marco Pirroni – electric and acoustic guitars
Richard “Spike” Holifield – bass
Rob Dean – electric and acoustic guitars
John Reynolds – drums, programming
Mike Clowes – synthesizer, keyboards, string arrangements on “Troy”
Kevin Mooney – All Guitars & Bass Guitar on “Just Call Me Joe”
Enya – speaking part on “Never Get Old”
Leslie Winer – spoken words on “Just Call Me Joe”

https://tinyurl.com/2p8b7f22

-pastebin-
Amerikaiak milliói bámultak döbbenten a tévére. Majd pár perc múlva a felháborodás döbbenete árasztotta el őket. Sinéad O’Connor ír énekesnő, a Szombat éjszaka élőben című, bohókásra tervezett műsorban kiborította Amerikát. Gyönyörű, fehér ruhában, kopasz fejjel, hangszeres kíséret nélkül énekelt egy dalt igazságtalanságról, fajgyűlöletről és egyenlőtlenségről. A dal utolsó sorának éneklése közben valahonnan előrántott egy színes képet, mely II. János Pál pápát ábrázolta, darabokra tépte és szétszórta a stúdióban. Majd, mint aki jól végezte dolgát, elfújta a gyertyákat és meghajolt.

„Megrontott gyermek vagyok. Ennek oka népem történelme, melynek identitását és kultúráját elvették a britek. Mindezt a ,Szent’ Római Birodalom teljes jóváhagyásával tették. Pénzért és Jézus Krisztus nevében. Tudnunk kell, mit tettek ahhoz, hogy meg tudjunk bocsátani és szabadok lehessünk. Ha azonban az igazság továbbra sem derül ki, az a brutalitás, melyben felnőttem, az ír gyermekek ezrei számára folytatódni fog. Nekem az erőszak alkalmazása NÉLKÜL minden eszközt meg kell ragadnom, hogy ezt megakadályozzam. A katolikus egyház az oktatás ellenőrzésével uralkodik rajtunk. Szexuális, házassági, fogamzásgátlási, születésszabályozási tanításain és – legszembetűnőbben – történelemkönyveiben rejlő hazugságain keresztül.”

E megnyilatkozás tartalmán nyilván lehet vitatkozni, de a zárkózottságáról ismert O’Connor, a félreértéseket megpróbálja eloszlatni. És ha ő megszólal, akkor azt kellő okkal, éllel, súllyal és – az esetek egy részében – botránnyal (is) teszi.


 

 

 

1

Találatok: 4

Publication author

offline 8 óra

dali300

Avatar 230
https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban
Comments: 514Publics: 1339Registration: 25-09-2017
Avatar

Szerző: dali300

https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban

Sinéad O’Connor – The Lion and the Cobra (1987/1988) ℗ Ensign
” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

egy + tizenkilenc =

Password generation