Iggy Pop – Lust for Life / The Idiot (1977/2011) © EMI • Virgin

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat 392-ik lemeze. 

1971-ben, miután a The Stooges szétszéledt, Iggy ott állt lemezszerződés és zenekar nélkül, egyre súlyosabb heroinfüggőként. Nem igazán jó előjelek egy alapmű elkészítéséhez. Hogy az immár Iggy and the Stooges néven kiadott Raw Power két évvel később mégis megjelent, nem is beszélve hősünk néhány későbbi szólólemezéről, abban igen fontos szerepet játszott egy bizonyos David Bowie.

Amikor Iggy bevonult az UCLA Neuropszichiátriai Intézetbe,kevés látogatóinak egyike a pop kaméleonja volt, aki aztán nem csak az aktuális Station To Station lemezhez kapcsolódó turnéra vitte magával barátját, de ott bábáskodott szólópályájának első albumai, az 1977. március 19.-én megjelent The Idiot, és a kevesebb mint fél évvel később, ugyanazon év augusztus 29.-én napvilágot látó Lust For Life körül is.
/bővebben/

01. Lust For Life (David Bowie)
02. Sixteen (Iggy Pop)
03. Some Weird Sin (David Bowie)
04. The Passenger (Ricky Gardiner)
05. Tonight (David Bowie)
06. Success (David Bowie)
07. Turn Blue (David Bowie, Warren Peace)
08. Neighborhood Threat (David Bowie, Ricky Gardiner)
09. Fall In Love With Me (David Bowie, Hunt Sales, Tony Sales)

Personnel:
Iggy Pop – lead vocals, producer
David Bowie – piano, backing vocals
Carlos Alomar – guitar, backing vocals
Ricky Gardiner – guitar, backing vocals
Tony Sales – bass, backing vocals
Hunt Sales – drums, backing vocals

David Bowie – producer
Colin Thurston – producer

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat 387-ik és Iggy Pop 4. lemeze.

Az 1977. március 18-án megjelent – címében Dosztojevszkij Félkegyelműjére utaló – egyszerre funkos, punkos, dark és robotikus The Idiot – egyesek szerint James Brown és a Kraftwerk keresztezése – volt Iggy Pop debütálása szólóban. Az album valójában egy “berlini Bowie-album” – bár egyébként Párizs-München-Berlin tengelyen készült, a keverés és az utómunkálatok zajlottak csak a nyugat-berlini Hansa stúdióban -, hiszen Bowie produceri irányításával párhuzamosan készült az első “berlini” – valójában a The Idiothoz hasonlóan csak részben Berlinben rögzített – Bowie-albummal, a Low-val.

A dalok mindegyikét David Bowie-val közösen írták, már alig van nyoma a The Stooges stílusának. ASister Midnight című dal először Bowie 1976-os Station to Station turnéján hangzott el, ezt a dalt Red Money címmel Bowie felvette a Lodger című lemezére, a China Girl című dal meg a Let’s Dance című Bowie-lemez slágere lett. Életük ezekben az években annyira összekapcsolódott, hogy Iggy és Bowie néhány évig együtt laktak Berlinben, ráadásul Bowie szintisként turnéra is ment Iggy-vel.
A kritikusok nagy része a legfontosabb Iggy-albumnak tartja, a másik része a még ugyanebben az évben, szintén Bowie segítségével készült Lust for Life-ra esküszik.

A lemez popkultúrára gyakorolt hatása is jelentős. A Nightclubbing című szám a Trainspottingból (mármint a több, mint a 20 évvel ezelőttiből) lehet ismerős (ahogyan az említett Lust for Life címadó dala is), a Funtime-ot többek közt a Blondie, Boy George és az R.E.M. is játszotta. A lemezt olyanok emlegetik-emlegették hatásként, mint többek közt a Joy Division, a Nine Inch Nails, a Siouxsie and The Banshees vagy a Depeche Mode.

Ez a lemez pörgött a Joy Division-énekes, Ian Curtis lemezjátszóján, amikor 1980. május 18-án felakasztotta magát.

Érdekesség, hogy miközben a „punk atyjaként” is ismert Pop tulajdonképp itt valamennyire szakított a vad, punkos zúzással, Angliában ekkor indult az – Amerikából importált – stílus igazi diadalútjára többek közt a Sex Pistols-szal, vagy a The Clash-sel.
/hvg.hu/

1. Sister Midnight
2. Nightclubbing
3. Funtime
4. Baby
5. China Girl
6. Dum Dum Boys
7. Tiny Girls
8. Mass Production

Iggy Pop – ének
David Bowie – billentyűk, szintetizátor, gitár, zongora, szaxofon, xilofon, háttérvokál
Carlos Alomar – gitár
Dennis Davis – dob
George Murray – basszusgitár
Phil Palmer – gitár
Michel Santangeli – dob
Laurent Thibault – basszusgitár

Producer: David Bowie

https://links.odavisz.cam

-justpaste-
Egy kis bulvár:
A Velvet Underground egyik agya, Lou Reed befogadta Iggyt néha-néha, aki a vendégszeretetet a legtágabban értelmezve annyira hangosan szexelt a neki szánt szobában, hogy nem nagyon aludt senki, ha hazaesett valakivel.

Az egyik este után, amikor Nicót, a német énekesnőt csábította el, lesétált a reggeliző asztalhoz pucéran, megszorította a farkát, majd amikor előfolyt belőle valami zöldes, gennyes folyadék, akkor csak annyit kérdezett:

Ez tripper?

0

Találatok: 25

Publication author

offline 7 nap

dali300

Avatar 209
https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban
Comments: 500Publics: 1331Registration: 25-09-2017
Avatar

Szerző: dali300

https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

egy × egy =

Password generation