Iron Maiden – The Number of the Beast (1982/1995) ℗ EMI

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat 513-ik lemeze.

A hetvenes évek végére kiégtek a nagy brit hard rock generáció zenekarai. A Led Zeppelin 1980-ban dobta be a törülközőt. A Deep Purple már 1976-ban megtette ugyanezt. A Uriah Heep 1977-től, David Byron távozása után modernebb és dallamosabb irányba ment tovább. A fémes csengésű gitárokat feltaláló mester, a Black Sabbath-ban meg Ozzy után, Dio is nagy űrt hagyott maga után, amit hosszú évekig nem tudtak hasonló minőségű tartalommal megtölteni. A blues-ból építkező hard rock generáció kiégett, a gazdasági válság és az abból születő punk lázadás lesodorta őket a színről, majd ahogy jött, olyan gyorsan kiégette saját magát is.

De az így keletkező űrt gyorsan betömték azok a tehetséges rocker jövevények, akik már évek óta küzdöttek a nagyok mögött, a második vonalban. A British Steel 1980-ban az élvonalba sodorta a Judas Priest-et, akik 1969-től a szintén birminghami Black Sabbath árnyékában töltötték addigi karrierjüket és 1982-ben eljött az Iron Maiden ideje is, akik az érkező Bruce Dickinson-al egy inkább a technikára felépített, korszerűbb zenére váltva, egymás után készítették el életművük máig legfontosabb darabjait, a The Number of the Beast-et, a Piece of Mind-ot, majd a Powerslave-t, ami lemezek hatása milliónyi zenész és zenekar elméjét világították meg. Megszületett a modern értelemben vett heavy metal, annak minden zenei formájával és külsőségével együtt, az új klisék kőbe lettek vésve. Az (1985-ben bemutatkozó) német Helloween-től, az 1982-től pár évig nagyon hasonló irányba lépegető amerikai Queensryche-ig és Fates Warning-ig, mindenki az Iron Maiden-re akart – ezektől a lemezektől és ettől a pillanattól kezdve – hasonlítani. Megszületett a rockzene új formavilága.

Az album, amelyik meghozta az igazi áttörést, és azóta is minden idők legjobb heavy metal lemezei között emlegetik. Egyértelmű, hogy az Iron Maiden legfontosabb albumáról van szó, amely amellett, hogy meghatározta a banda hangzását az egész 80-as évekre, rengeteg új zenekarnak szolgált követendő példaként. Bruce Dickinson személyében megtalálták a legtökéletesebb énekest, és ezáltal tudott igazán kiteljesedni a banda. Steve Harris maximalizmusát mindenki ismeri, aki érdeklődik az együttes iránt, ezzel a lemezzel pedig minden kétkedőt félreállított. A lemez közel áll a tökéleteshez, sokan a Master of Puppets és a Paranoid zsenijéhez hasonlítják. A Children of the Damned, 22 Acacia Avenue, a címadó, és a Run to the Hills az Iron Maiden legnagyobb klasszikusai közé tartoznak, a záró Hallowed Be Thy Name pedig kicsit sem túlozva minden idők egyik legjobb dala (nem csak a heavy metal stíluson belül).

Ez a kedvenc Maiden lemezem.

01. Invaders
02. Children of the Damned
03. The Prisoner
04. 22 Acacia Avenue
05. The Number of the Beast
06. Run to the Hills
07. Gangland
08. Hallowed Be Thy Name
Bonus Disc
01. Total Eclipse
02. Remember Tomorrow (Live)

Bruce Dickinson – ének
Dave Murray – gitár
Adrian Smith – gitár
Steve Harris – basszusgitár, billentyűs hangszerek
Clive Burr – dob

 https://tinyurl.com/2kkr49jh

-pastebin-

……………………………………………………………………………………………………………………

Scream for me S(z)opron ! (VOLT – 2018 06.28.)

 

https://index.hu/kultur/zene/2018/06/29/volt_iron_maiden_koncert_kritika_sopron/
 

0

Találatok: 83

Publication author

offline 3 óra

dali300

Avatar 184
https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban
Comments: 488Publics: 1326Registration: 25-09-2017
Avatar

Szerző: dali300

https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

17 + 17 =

Password generation