Jeff Wayne –  Musical Version of the War of The Worlds (1996) Columbia

Már régóta gondolkozom a mai nap témáján több okból is. Egyrészt ifjúságom, egyetemi éveim egyik nagy kedvence, ezt a kazettát is rojtosra hallgattam, míg a másik ok pedig a téma rendkívül széles köre és reményeim szerint olyan általános ismerete, ami mellé azért egy-két érdekességet én is oda tudok tenni.

A történet a mára már messzi múltban, a XIX. század végi ködös Angliában kezdődött. Itt alkotott az az író akit Jules Verne-vel a science fiction atyjaként tartanak számon: ő Herbert George Wells. Wells fiatalon természettudományokat hallgatott, politikailag baloldali, sőt a Munkáspárt képviselő jelöltje is volt. Írásai, hasonlóan Verne-hez jóval meghaladták kora természettudományos ismereteit. Az 1914-ben kiadott “A felszabadult világ“-ban a következőket írja: “A korai huszadik század embere számára semmi sem lehetett nyilvánvalóbb mint a háború lehetetlenné válásának gyorsasága“, amivel az akkor még ismeretlen atombobára gondolt!

Nos ez az író 1898-ban adta ki a mára már világhírűvé vált művét, a Világok harca című regényét, amely a marslakók egy elképzelt földi invázióját írja le. A könyv korabeli sikerességét jelzi, hogy Amerikában – ahogyan ma mondanák, kalóz másoltként – még az angliai megjelenés előtt kiadták, sőt hat héttel a hivatalos megjelenés után a Boston Post-ban ott figyelt a nem hivatalos ‘folytatás’: “Edison meghódítja a Marsot” címmel 🙂 . Mindezt a kor imperialista, megszállós felfogása szerint tálalva és megfűszerezve némi biológiával, szociáldarwinizmussal.

Majd eltelik 40 év és 1938. október 30-án és az Atlanti óceán szemközti oldalán egy színész (később híres rendező) Orson Welles megbolondítja az embereket egy fiktív rádiójátékkal. Az esti műsor a szokásos módon indul, időnként megszakítják a műsort reklámokkal és hírekkel, majd a híradások közben egyszer csak szokatlan marsi tevékenységekről adnak hírt, amit egy New Jersey államban található farmra zuhant tárgyról szóló hír követ. Ezután már felgyorsulnak az események, ‘helyszíni’ bejelentkezések mutatják a marslakók kegyetlenkedéseit és a híres hősugarat. A pánik nagyságát utóbb már vitatják, mivel az adás viszonylag szűk körben volt fogható, de még ma is beszélünk róla … Sőt a kitalált leszállóhelynek saját emlékműve van New Jersey-ben.

 

A téma természetesen a zenészeket sem hagyta hidegen és így el is érkeztünk a mai bejegyzés közvetlen témájához. 1978, Jeff Wayne zenész, zeneszerző kiadja új darabját, amely a témába vág. Wells Világok háborúja könyvéből egy zenés darabot állít színpadra. Most itt lenne az hely, hogy elmondjam, hogy a lemez mennyire jó, hogy volt idő amikor minden nap meghallgattam, hogy a gyermekem kérte, ne hallgassam a kocsiban, mert kirázza a hideg tőle. ULAAAAAAAAAAAA. Nem teszem. Hallgassátok meg és tegyétek a ‘polcotokra’!

Sokan nem gondolják, sőt jó magam is ennek a bejegyzésnek az írása közben döbbentem rá, hogy Wells regénye milyen hatással volt/van ránk megjelelnésétől: 1938 Orson Welles rádió játéka, az 1953-as Byron Haskin féle film, valamikor az 1990-es években a Magyar Rádió elkészíti a hangjáték magyar verzióját, 2004 a Half Life 2 tripodjai, 2005 Spielberg filmje Tom Cruise főszereplésével, 2010 az Első Pesti Egyetemi Rádió szintén feldolgozza, mely esetben a történet Kulin György csillagász főszereplésével Budapesten játszódik, hogy csak a legfontosabbakat említsem.

Most a 1996-ban megjelent CD változatot hoztam, de mint mondtam ez egy nagy kedvenc nálam, így az album a birtokomban van az eredeti vinyl nagy felbontású (24 bit, 192 kHz) változatában és a 2005-ös SACD kiadvány is a multimédia szerveren van, sőt itt figyel a 2012-es Sony Music Entertainment The New Generation kiadás is, ha valakit érdekel.

A kiadvány zenei anyaga:

  1. The Eve Of The War
  2. Horsell Common And The Heat Ray
  3. The Artilleryman And The Fighting Machine
  4. Forever Autumn
  5. Thunder Child
  6. The Red Weed (Part 1)
  7. The Spirit Of Man
  8. The Red Weed (Part 2)
  9. Brave New World
  10. Dead London
  11. Epilogue (Part 1)
  12. Epilogue (Part 2) (NASA)
  13. The Spirit Of Man (Dubulladub) – bonus track
  14. Dark Autumn Dub – bonus track
  15. Forever Autumn (Remix 95) – bonus track
  16. Epilogue (Part 2) – The Eve Of The War (Remix 95) – bonus track

Kellemes zenehallgatást!

https://justpaste.it/62h0d

1

Találatok: 93

Publication author

offline 3 nap

kalmy

Avatar 58
Comments: 262Publics: 50Registration: 04-10-2017

Jeff Wayne –  Musical Version of the War of The Worlds (1996) Columbia

” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

három × 3 =

Password generation