Brad Mehldau – Jacob’s Ladder (2022) Nonesuch Records

Progresszív rock és jazz találkozik az amerikai zongorista új lemezén, a zenésztársak között pedig ismerős arcok tűnnek fel: Mark Guiliana, Chris Thile, Cécile McLorin Salvant.

Az album dalai a szentírásra és az istenkeresésre reflektálnak Mehldau fiatalént annyira szeretett progrockján keresztül. Ez volt számára az átjáró a fúzióhoz, amely végül a jazz felfedezéséhez vezette. Mehldau kifejti: „Istenhez közel születünk, és ahogy érünk, mindig egyre távolabb kerülünk Tőle az egónk miatt. A Jacob’s Ladder a gyermek hangjával kezdődik, majd átkerül a cselekvés világába. Isten mindig ott van, de felfedezésünkben és hódításunkban, valamint az általuk okozott örömökben és bánatokban szem elől téveszthetjük őt. De létrát állít elénk, mint Jákob álmában, mi pedig felmászunk felé, hogy megbékélést találjunk önmagunkkal, bevarrjuk a világi sebeket és végre meggyógyuljunk. A lemez a mennyországi látomásommal zárul – még egyszer gyermekként, az Ő gyermekeként, örök kegyelemben, extázisban.

Majd így folytatja:  „A prog – progresszív rock – gyerekkorom zenéje volt, mielőtt felfedeztem volna a jazzt. Illett azokhoz a fantasy- és tudományos-fantasztikus könyvekhez, amelyeket C.S. Lewistól, Madeleine L’Engle-től és másoktól olvastam akkoriban, tíz és tizenkét éves korom között. Ez volt a kapum Miles Davis, a Weather Report, a Mahavishnu Orchestra és más csoportok fúziós muzsikájához, ami viszont kaput jelentett a jazz felé.

Tracklist:

1 – maybe as his skies are wide
02 – Herr und Knecht
03 – (Entr’acte) Glam Perfume
04 – Cogs in Cogs, Pt. I: Dance
05 – Cogs in Cogs, Pt. II: Song
06 – Cogs in Cogs, Pt. III: Double Fugue
07 – Tom Sawyer (feat. Chris Thile)
08 – Vou correndo te encontrar / Racecar
09 – Jacob’s Ladder, Pt. I: Liturgy
10 – Jacob’s Ladder, Pt. II: Song
11 – Jacob’s Ladder, Pt. III: Ladder
12 – Heaven: I. All Once – II. Life Seeker – III. Würm – IV. Epilogue: It Was a Dream but I Carry It Still

https://zenekucko.com/bramejala

0

Visits: 69

Publication author

offline 1 hónap

larryz

Avatar 56
Comments: 487Publics: 1858Registration: 25-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

húsz + 14 =

Password generation