Pearl Jam – Ten (1991) ℗ Epic Associated

Pearl Jam

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat 698-ik lemeze.

„Onnantól kezdve, hogy az emberek megnézték őket élőben, egyből bekattant valami nekik”, mondta utólag a banda menedzsere, Kelly Curtis. „Még csak az első turnéjukat csinálták, mégis mindenki tudta, hogy itt valami olyasmi történik, amit egyszerűen nem lehet megállítani. Hihetetlen volt, ahogy sorra csinálták a teltházakat az ötszáz fős közép-nyugati klubokban. És ha Eddie teszem azt odaszólt a közönségnek, hogy beszélni akar Brett-tel, a hangtechnikussal, a nézők a tenyerükön úsztatták el a színpadig. Soha korábban nem találkoztam hasonló reakciókkal a nézők részéről egyetlen zenekar esetében sem…”

Ha egy mai tizenéves meghallgatja a Tent, talán nem is esik le neki először, miért jelentett az album akkora különbséget a korszak hajmetalos trendjeihez képest, és ez nem véletlen. A Seattle környéki underground egy része – például a Nevermind albumot párhuzamosan kiadó Nirvana körei – éppen emiatt soha nem is fogadta el közülük valónak a Pearl Jamet, mondván, hogy már a Mother Love Bone is csupán „fake cock rock” volt, és a folytatás sem sokban különbözik attól. Ha ez így ebben a formában nem is igaz, az azért tény, hogy a korai Pearl Jam zenei világa igazából egy szemmel sem állt közelebb a Nirvana zajos, punkos-popos vonalához, mint mondjuk a grunge által utóbb a zeneiparból kisöpört hard rockerekéhez. Botorság is lenne tagadni, hogy ez a hagyományosabb megközelítés az album későbbi elképesztő sikerében is közrejátszott. Ha ugyanis lehántjuk a Tenről azt a sok hangzatos baromságot, amit a média akkoriban ráragasztott, nem hallunk mást, mint egy velejéig őszinte, spontán hatású, nagyon fogós és himnikus dalokkal teli hard rock albumot. Vedderék nyilván nem úgy szóltak, mint a Poison, de a Mother Love Bone öröksége ekkoriban még egyértelműen éreztette magát a dalaikban, akárcsak a ’70-es évek hagyományos rockzenéinek hatása.

A Ten a lemez végén keretként ismét visszatérő, basszusalapú intro után három elképesztően elementáris, kijózanító erejű témával indul, amelyek olyan hatást keltenek, mintha az ember hosszú víz alatt töltött idő után végre hirtelen felmerülne a felszínre. Az elfojtottan dühös, lüktető Once, a légies hangulatú Even Flow és főleg a kolosszális Alive himnusz ebben a formában valóban valami újat jelentettek 1991 tömegtermelésre beállt rockipari viszonyai között. Bennük volt a klasszikus rock minden erénye, de főleg Vedder öblös hangjának, mély szövegeinek és szenvedélyes előadásmódjának köszönhetően összességében igazából nem hasonlítottak senki máshoz. És noha a nagyközönségnek néhány hónapig nem esett le, hogy pontosan miről is van itt szó, a kritikusok egy része az album hallatán szinte azonnal tudta, hogy Washington állam fiatal csapatai közül nem egyedül a Nirvana válhat a ’90-es években generációs rockbandává.

01. Once
02. Even Flow
03. Alive
04. Why Go
05. Black
06. Jeremy
07. Oceans
08. Porch
09. Garden
10. Deep
11. Release

Zenészek:
Eddie Vedder – ének
Stone Gossard – gitár
Jeff Ament – basszusgitár
Mike McCready – gitár
Dave Krusen – dobok

http://link.odavisz.cam (klikk)

-pastebin-


 

0

Találatok: 48

Publication author

offline 14 óra

dali300

Avatar 184
https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban
Comments: 486Publics: 1327Registration: 25-09-2017
Avatar

Szerző: dali300

https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

egy × 1 =

Password generation