Robert Johnson –  The Complete Recordings  (1990) Legacy Records

Pár napja, ha jól emlékszem, akkor Janis Joplin kapcsán dali300 megosztotta velünk a Club 27-el kapcsolatos információkat és akkor elhatároztam, hogy ha megint lesz egy kis időm a Kuckóra, akkor elhozom nektek a Robert Johnson lemezem.

Most, hogy a sertés lapocka fent van rostélyon és a BBQ computer teszi a dolgát, így nekem csak sütőpáccal kell kenegetnem a husit szóval essünk is neki. Mint a felvezetésből is kiderült Johnson a Club 27 illusztris tagja, ha kifejezetten morbid akarnék lenni, akkor azt is mondhatnám, hogy ő a klub alapítója (alapító atyának nehéz lenne nevezni már csak a kora miatt is). Születési ideje bizonytalan, valahol 1909 ás 1912 között született Mississippi-ben egy vidéki farmon és gyerekkorában nehezen viselte környezete rasszizmusát. A korabeli történet szerint megmagyarázhatatlan, hogy hogyan sikerült rendkívül rövid idő alatt óriási fejlődést elérnie gitárjátékában, így terjedhetett el az a legenda, hogy a Mississippi állambeli Clarksdale-ben a a 61-es és a 49-es út kereszteződésében a gitár tudásért eladta a lelkét az ördögnek.

 

Mint a többi klub tag, Johnson is égette a gyártyát nem csak a két végen, de rágyújtott középen is több helyen. Egy másik legenda szerint egy féltékeny férj mérgezte meg, de végül mégsem ebbe halt meg. Mások szerint szifiliszes volt az vitte el, de konkrét tények a halálával kapcsolatban (az időpontot leszámítva) nem állnak rendelkezésre.

Bár Johnson nagyon rövid ideig élt és gyakorlatilag alig maradt utána felvétel, hatása a modern blues zenére megkérdőjelezhetetlen. Olyan nagyágyúk tekintik példaképüknek, mint Keith Richards, Eric Clapton, Elmore James, Muddy Waters vagy Robert Plant. Ha esetleg valaki felkapná a fejét a zenei anyag minőségér, akkor annak elárulom, hogy a felvételek egy hotel szobában és egy irodában kialakított hevenyészett ‘stúdióban’ készültek.

Hatását a zenére nem csak zenész utódai magasztalják. A jelen iromány tárgyát a Rolling Stone magazin a minden idők 500 legjobb albuma listáján a 22. helyen jegyzi, míg a Blues Híressége Csarnoka: Klasszikus Blues Felvételek kategóriában 35. helyezett, de Johnson ott van a Rolling Stone magazin által jegyzett minden idők 100 legjobb gitárosainak társaságában is.

Most pedig kilépek eddigi visszafogott szerepemből és ehhez a ‘karcosabb’ zenéhez nem bort ajánlok. Ide valami ütősebb kell! Nagyon sokáig úgy gondoltam, hogy az amerikaik nem tudnak whisky-t csinálni, mert ez a skótok leleménye, aztán egyszer kaptam egy palack Maker’s Mark bourbon-t a feleségemtől és minden szava igaz a reklámjának: egyszer kóstold meg és mindig a ott lesz a bárszekrényedben. Azóta is ott van kisebb-nagyobb megszakításokkal. 🙂 Na én ehhez a zenéhez ebből fogyasztok. Mértékkel.

Minden kedves Kuckó tagnak és látogatónak ezzel a lemezzel (is) szeretném tolmácsolni jókívánságaimat a feltámadásához és a megújuláshoz kötődő ünnep alkalmából.

A kiadvány zenei anyaga:

Első lemez

01 – Kind Hearted Woman Blues
02 – Kind Hearted Woman Blues (alternate take)
03 – I Believe I’ll Dust My Broom
04 – Sweet Home Chicago
05 – Ramblin’ on My Mind
06 – Ramblin’ on My Mind (alternate take)
07 – When You Got a Good Friend
08 – When You Got a Good Friend (alternate take)
09 – Come On in My Kitchen (alternate take)
10 – Come On in My Kitchen
11 – Terraplane Blues
12 – Phonograph Blues
13 – Phonograph Blues (alternate take)
14 – 32-20 Blues
15 – They’re Red Hot
16 – Dead Shrimp Blues
17 – Cross Road Blues
18 – Cross Road Blues (alternate take)
19 – Walkin’ Blues
20 – Last Fair Deal Gone Down

Második lemez

01 – Preaching Blues (Up Jumped the Devil)
02 – If I Had Possession Over Judgment Day
03 – Stones in My Passway
04 – I’m a Steady Rollin’ Man
05 – From Four Till Late
06 – Hellhound on My Trail
07 – Little Queen of Spades
08 – Little Queen of Spades (alternate take)
09 – Malted Milk
10 – Drunken Hearted Man (alternate take)
11 – Drunken Hearted Man
12 – Me and the Devil Blues (alternate take)
13 – Me and the Devil Blues
14 – Stop Breakin’ Down Blues
15 – Stop Breakin’ Down Blues (alternate take)
16 – Traveling Riverside Blues
17 – Honeymoon Blues
18 – Love in Vain
19 – Love in Vain (alternate take)
20 – Milkcow’s Calf Blues (alternate take)
21 – Milkcow’s Calf Blues

Kellemes zenehallgatást!

https://justpaste.it/334d4

1

Visits: 27

Publication author

offline 1 hónap

kalmy

Avatar 24
Comments: 234Publics: 52Registration: 04-10-2017

Robert Johnson –  The Complete Recordings  (1990) Legacy Records

” bejegyzéshez 3 hozzászólás

    1. Csak a félreértések elkerülése végett: nem hiszem, hogy létezik a keresztény hit szerinti feltámadás (a halottak kikelnek a sírból és újra élni fognak). Arról nem is beszélve, hogy már most is jó sokan vagyunk itt, mi lenne, ha még ehhez jönne az a sok feltámadott. Akkor már közelebb áll hozzám a hinduizmus/buddhizmus szerinti reinkarnáció. Valahogy azt sokkal progresszívebbnek érzem, mint csak várni, várni azt a harsonát.
      De az én hitemtől függetlenül a Húsvét az emberiség egy jelentős része számára mégiscsak Jézus feltámadását, A feltámadást jelenti. Még akkor is, ha – hasonlóan más keresztény ünnepekkel – ez az ünnep is furcsamód közeli időpontú a kereszténység előtti vallások tavasz/megújulás ünnepéhez.

      A film, amiből a részletet idézted amúgy zseniális. Egyszerre vicces és szomorú, letargikus és felemelő, mint egy tipikus Coen film. Valamelyik nap újból előveszem, mert már teljesen elfelejtettem (a Johnson szállal együtt 🙂 ).

      0

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

5 × 1 =

Password generation