Soundgarden – Superunknown • Club Edition (1994) © A&M

1991 novemberében egy vízben lebegő csecsemőt ábrázoló borítójú album került a Billboard-lista első helyére, és egy csapásra megváltoztatta az egész rockvilágot. Amikor a földkerekség sztárbandája a Guns N’ Roses volt, akik ekkorra – minden zenei tisztaságuk mellett – inkább számítottak rock-cirkuszi társulatnak, hirtelen egy megrögzötten image-mentes, jellegtelen arcokból álló, ám jól megírt dalokat játszó trió került a figyelem középpontjába. A Nirvana és a Nevermind album nyomában pedig már ott nyüzsögtek a többiek is.

A Seattle-hullám egyik vezérhajója a Soundgarden valóban azon kevés zenekar közé tartozik, amelyik soha nem készített gyenge albumot, de ha a banda metalos oldalát nézzük, egyértelműen az 1991-es Badmotorfinger a csúcsművük. Amennyiben viszont az a kérdés, melyik jelenti karrierjük igazi zenei összegzését, csakis az 1994-es Superunknown jöhet szóba.

Amellett persze, hogy Kurt Cobainék újnak tűnő – ám valójában csak elfeledett – hangot képviseltek, nem szabad elfeledkezni róla, hogy a lehető legjobb időben voltak a lehető legjobb helyen. A piac ekkorra teljesen megtelt a futószalagon érkező kaliforniai hard rockerekkel, a közönség megunta az egyforma és felesleges csapatok áradatát, a felszín alatt pedig már régóta értek a változások. 1992 közepére a korábbi korszak nagy sztárjai javarészt eltűntek az MTV képernyőjéről és a rádiókból, a szakma pedig két hívószót hangoztatott. Az egyik a grunge, a másik a Seattle volt, és az északnyugati parti nagyváros további bandái, a Pearl Jam, az Alice In Chains és a Soundgarden is az érdeklődés homlokterébe kerültek.

A Superunknown, mindenképpen iránymódosítást jelentett a korábbi Badmotorfinger albumhoz képest. Muzsikájuk továbbra is egyértelműen a ’70-es évek ősrockjában gyökerezett, a lemez hangzása is a kemény gitárzenék hőskorát idézte, de súlyosságukból némileg alábbadtak. Miközben az 1989-s Louder Than Love-on elsősorban a banda zeppelines oldala domborodott ki, a Badmotorfinger pedig a valaha született egyik legjobb Black Sabbath-ihlette heavy rock album volt, tele ólomsúlyúan görgő, végzetterhes gitártémákkal és torokgyilkos Cornell üvöltésekkel, ezúttal az elmélkedősebb hangulatú, pszichedeliával dúsan átitatott, visszafogottabb dalok kerültek túlsúlyba.
/shockmagazinponthu/

01. Let Me Drown
02. My Wave
03. Fell On Black Days
04. Mailman
05. Superunknown
06. Head Down
07. Black Hole Sun
08. Spoonman
09. Limo Wreck
10. The Day I Tried To Live
11. Kickstand
12. Fresh Tendrils
13. 4th Of July
14. Half
15. Like Suicide
16. She Likes Surprises

zenészek:
Chris Cornell – ének, gitár
Kim Thayil – gitár
Ben Shepherd – basszusgitár
Matt Cameron – dobok

producer: Michael Beinhorn & Soundgarden

http://justpaste.odavisz.cam
 

 

0

Találatok: 93

Publication author

offline 19 óra

dali300

Avatar 255
Számomra a művészet értékének fokmérője az érzésvilág. Az a zene, az a vers vagy bármely alkotás, amely nem hat meg, nem gyakorol benyomást az érzelmeimre, az szerintem nem igazi művészet. A művészre jellemző eredetiség is döntő kritérium. Firenzében például megnéztem a város közterén kiállított Apollo szobrot. Rám Michelangelo művészete mindig nagy hatással volt, ezért meglepett, hogy ott a téren miért nem éreztem semmit. Kiderült: az csak egy másolat, mert amikor a múzeumban megláttam az eredetit, azonnal a szobor hatása alá kerültem.
/Vásáry Tamás/
Comments: 527Publics: 1359Registration: 25-09-2017
Avatar

Szerző: dali300

Számomra a művészet értékének fokmérője az érzésvilág. Az a zene, az a vers vagy bármely alkotás, amely nem hat meg, nem gyakorol benyomást az érzelmeimre, az szerintem nem igazi művészet. A művészre jellemző eredetiség is döntő kritérium. Firenzében például megnéztem a város közterén kiállított Apollo szobrot. Rám Michelangelo művészete mindig nagy hatással volt, ezért meglepett, hogy ott a téren miért nem éreztem semmit. Kiderült: az csak egy másolat, mert amikor a múzeumban megláttam az eredetit, azonnal a szobor hatása alá kerültem. /Vásáry Tamás/

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

2 × öt =

Password generation