Vangelis – Blade Runner  (1994/2013) Atlantic Records/Audio Fidelity

 

Nem is olyan régen írtam Vangelis-ről a görög zeneszerző zseniről egyik kedvenc lemezem kapcsán és most megint billentyűzetett kell ragadjak, de most egy sokkal sötétebb ok miatt: 2022 május 17-én itt hagyta ezt az árnyékvilágot és már valahol máshol zenél.

Nem tudok és nem is fogok nekrológot írni. Aki nem ismeri annak ott a net, aki meg ismeri annak nem kell bemutatni (sok korai darabja itt a Kuckóban is fellelhető). Meséljen helyette a zenéje, ma egy filmzenével.

1968-ban megjelenik a zseniális amerikai író Philip Kindred Dick regénye Do Androids Dream of Electric Sheep? azaz Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? címmel. Megint csak ismételni tudom magamat: aki ismeri Dick-et tudja miről beszélek, aki meg nem hamar kapja össze magát! Dick a műfaj (sci-fi) megkerülhetetlen alkotója, számolatlan legendás film alapjául szolgáló történet kiagyalója (komolyan gondolom, hogy Dick időutazó vagy valami ilyesmi lehetett, de hogy tök másképp járt az elméje, mint az átlag embernek azt tuti). Szóval visszatérve az eredi témához, Ridley Scott 1982-ben kijön a Blade Runner (a magyar mozikban Szárnyas fejvadász) című filmmel, ami Dick fent említett művén alapul (nem írok a filmről, aki nem látta azonnal pótolja vagy keressen valami puha talajt és ássa el magát, aki meg látta az úgy is tudja, hogy miről beszélek) és ami szinte minden kritikus szerint a 80-as évek egyik legjelentősebb filmművészeti alkotása. Ehhez a filmhez írt zenét Vangelis, ami mai irományom témája.

Mint a legtöbb igazán jó filmzene ez is elválaszthatatlan a filmtől, a zene pontosan úgy követi a cselekményt mint a kamera. Ha csak a zenét hallgatom látom lelki szemeim előtt a film kockáit és, ha nézném a filmet zene nélkül, biztosan ‘hallanám’ a muzsikát! Kevés ennyire együtt ‘élő’ film/zene párost tudnék mondani. Ráadásul a zene hamisítatlan Vangelis a javából.

Csak nyomkodom a billentyűzetet, de bárhogy kerülgetem, ki kell mondani: a világ megint elveszített egy zsenit, akár tetszik, akár nem megint szegényebb lett a világ.

 

Most nem fogok finomkodni és nem ajánlgatok nektek mindenféle nemes nedüket, nem ünneplünk, hanem búslakodunk szóval mindegy mi van otthon csavarjátok ki a nyakát és igyatok még egyet Vangelisre.

A veszteségmentes változat kicsit izmosabb, mivel SACD iso-ról készült 24/88,2-vel.

A kiadvány zenei anyaga:
01 – Main Titles
02 – Blush Response
03 – Wait for Me
04 – Rachael’s Song
05 – Love Theme
06 – One More Kiss, Dear
07 – Blade Runner Blues
08 – Memories of Green
09 – Tales of the Future
10 – Damask Rose
11 – Blade Runner (End Titles)
12 – Tears in Rain

Kellemes zenehallgatást!

https://justpaste.it/8aaq7

1

Views: 46

Publication author

offline 7 óra

kalmy

Avatar 24
Comments: 235Publics: 52Registration: 04-10-2017

Vangelis – Blade Runner  (1994/2013) Atlantic Records/Audio Fidelity

 

” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tizenkettő − 11 =

Password generation