Fela Kuti – King of Afro Music Audio Collection (2009) © Universal • THEVOiD

Fela Kutiról nem túlzás állítani, hogy az egyik legnagyobb hatású afrikai zenész, akinek révén a nyugati világ jobban megismerhette a kontinens zenei kultúráját és az azt funkkal és dzsesszel vegyítő afrobeat műfajt. Kuti élettörténetét számos legenda övezi, az egyik legfurább ezek közül az, amikor egy nap alatt 27 nőt vett el feleségül.

1977-ben megjelent a Zombie című nagylemez Kutitól és az Africa 70 zenekarától. Ezen az albumon kőkemény kritikával illeti a nigériai hadsereget, tagjait zombikhoz hasonlítja, akik gondolkodás nélkül hajtanak végre bármilyen parancsot. Az album óriási siker lett, de annyira felbosszantotta a nigériai kormányt, hogy még abban az évben ezer katonával ostromolták meg, és szó szerint porig rombolták az otthonát. Vele együtt a hangstúdiót is, benne a hangszerekkel és a hangfelvételekkel.

A több mint két tucat feleséggel járó gondokat viszont nem tolerálta túl sokáig, ezért új rendszert dolgozott ki, és mindig rotálta őket, hogy egyszerre maximum 12 neje legyen, akikkel együtt is él. Viszont az évek során mind a 27-tel elment Ghánába nászútra.

1983-ban hosszú idő után először szabad választásokat tartottak Nigériában, és Kuti úgy döntött, hogy elindul az elnökválasztáson. Ezt a próbálkozását elutasították, hogy aztán egy évvel később valutacsempészés miatt 20 hónap börtönbüntetésre ítéljék, bár nemzetközi szervezetek szerint egyértelműen koholt vádak és politikai leszámolás nyomán került rácsok mögé. Szabadulása után az egyik első dolga volt, hogy elvált az éppen aktuális 12 feleségétől, mondván, a házasság kihozza az emberből a féltékenységet és az önzést.

A zenész 1997-ben halt meg, mindössze 58 évesen. Több nőtől hét gyereke született, legalábbis hetet ismertek el hivatalosan. Sokan közülük ismert zenészek és táncosok lettek, akik továbbvitték apjuk zenei és kulturális örökségét.
/telex.hu/

01. Stalemate
02. Army Arrangement
03. Beast Of No Nation
04. Unknown Soldier
05. Teacher Don’t Teach Me Nonsense
06. I.T.T.
07. Coffin For Head Of State
08. Shakara
09. Zombie
10. Water No Get Enemy
11. Open & Close / I.T.T. Part 2

http://justp.odavisz.cam (klikk)
 

2

Találatok: 66

Publication author

offline 10 óra

dali300

Avatar 155
https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban
Comments: 459Publics: 1319Registration: 25-09-2017
Avatar

Szerző: dali300

https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban

Fela Kuti – King of Afro Music Audio Collection (2009) © Universal • THEVOiD” bejegyzéshez 3 hozzászólás

    1. Ha valaki olyan szerencsés, hogy a felesége/férje/párja/stb. szép, okos, jól főz (és a többi, mindenkinek az igényei szerint) és még az ágyban is működik a kémia, annak biztosan. A többieknek meg ott a többnejűség/többférjűség/stb. valamilyen formája :). Ne vindikáljuk csak magunknak férfiaknak a többnejűséget 🙂 .

      0
  1. Élni azt tudott :).
    A ‘többnejűségről’ nekem egy film jut mindig eszembe Russell Crowe-val: a Kapitány és katona: A világ túlsó oldalán (Master and Commander: The Far Side of the World) 2003-ból. Egyik este a tisztek a vacsoránál köszöntőket mondanak. Az egyik az otthon maradt feleségekre. A másik a távollévő szeretőkre. A harmadik pedig arra, hogy ezek sohase találkozzanak. :).

    0

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

19 − 12 =

Password generation