Joseph Touchemoulin: Concertos & Symphonies (2008) Ramée Records

Miután a hetvenes-nyolcvanas évek historizáló mozgalma egyiket a másik után fedezte fel újra a régizene nagyságainak kiemelkedő és kevésbé gyakran játszott műveit, úgy tűnik, a zenetudósok, valamint az autentikus instrumentumokat előnyben részesítő szólisták és kamaraegyüttesek figyelme egyre inkább a mára jószerével elfeledett komponisták felé fordult, és így számtalan zenei meglepetés került elő a poros és eldugott kottatárakból, és e kisebb remekművek az utóbbi években sorra hangfelvételen is elérhetővé válnak a megszállott gyűjtők számára.A kiváló kis mesterek közé tartozik a burgundiai Salon-sur-Saônban született Joseph Touchemoulin (1727-1801) is, aki valószínűleg oboista édesapjától kapta első zeneleckéit, ám tényleges mestere a kor talán legkiválóbb hegedűse, Giuseppe Tartini volt. A hangszeres játék és a kompozíció fortélyainak hiánytalan elsajátítása után Touchemoulin nem hazájába tért vissza, hanem német területen próbált szerencsét, ahol megismerkedett a gáláns és az úgynevezett érzékeny stílus (vagyis a rokokó és a zenei szentimentalizmus) jegyeivel, és azokat kiváló érzékkel, egyedien ötvözte az itáliai hagyományokkal.

Ahogy Touchemoulin karrierjében és muzsikájában egyfajta összeurópai attitűd: a francia, itáliai és német szellemiség termékenyítő egymásra hatása érzékelhető, ugyanúgy a nemzetköziség jellemzi az angol Patrick Ayrton burgundiai székhelyű Les Inventions nevű együttesét. Daniel Sepec ráadásul hangszere minden létező formájának mestere, és így a fuvolára és furulyára komponált zeneirodalom egészét átfogó tudással rendelkezik. Interpretációjuk nem egyszerűen a művek hű megszólaltatása, hanem érezhetően tisztelgés is egy méltatlanul keveset játszott zeneszerző előtt, aki pedig a 18. század utolsó évtizedeiben – a regensburgi Thurn und Taxis udvarban – kora egyik legkiválóbb zenekarának komponálhatott, s velük együtt játszhatott.
Érdemes tehát kacérkodni az ismeretlennel, és legalább egy meghallgatásra esélyt adni a látszólag elhanyagolható jelentőségű alkotóknak is, hiszen – amint a jelen példa is mutatja – bármikor varázslatos gyöngyszemekre lelhetünk a régizene jószerével kimeríthetetlen kincsestárában. (Galamb Zoltán, Ekultura.hu)

A lemezen elhangzó művek listája:
1-3. Symphony in F major Op. 1 No. 5
4-6. Concerto for violin in D major
7-9. Concerto for harpsichord in C major
10-12. Concerto for traverse flute in A major
13-15. Symphony in G major Op. 1 No. 2

Előadók:
Alexis Kossenko – barokk fuvola
Daniel Sepec – hegedű

Les Inventions
Patrick Ayrton – csembaló, karmester

https://zenekucko.com/01725

0

Visits: 16

Publication author

offline 1 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

15 − tizenegy =

Password generation