Muddy Waters – Electric Mud (1968/1996) © MCA / Chess

A 60-s évek új irányvonalakat nyitottak. Marshall Chess, a Chess Records elnöke úgy gondolta, Muddy zenéje is megérett a frissítésre, így a fiatal közönség megrohamozásának érdekében egyfajta pszichedelikus köntösbe öltöztette az addig végletekig leegyszerűsített, ám igazi szívből jövő napszámos bluest.A true blues arcok szerint ez a lemez egyenesen sértő és eladhatatlan. Az egész szituáció kísértetiesen hasonlított arra az időszakra, amikor Bob Dylan elektromos-gitárra váltott. Muddyra az utókor is tradicionális blues előadóként tekint, ezért több szakíró is mai szóval “skippelte” ezt az időszakot írásaiban.

Muddy nem zárkózott el az ötlettől, ám teljesen idegennek érezte ezt a stílust. Le is rakta a Telecastert és az Electric Mud-on csak a vokális dallamokra koncentrált. Chess Chicago legerősebb felállását pakolta a blues ikon mögé. A később Miles Davis zenekarában hírnevet szerző Pete Cosey (szólógitár), Phil Upchurch és Roland Faulkner (ritmusgitár), Louis Satterfield (basszusgitár) Gene Barge (fúvósok), Charles Stepney (billentyűsök) és Morris Jennings (dobok) alkották a zene szekciót. A lemezt szinte teljes egészében élőben rögzítették a Ter Mar-ban.

1968 májusában kezdődtek a felvételek, melyeken a csapat kiválóan frissít fel olyan régi klasszikusokat, mint az I Just Want to Make Love to You, a She’s Alright, a Hoochie Coochie Man, a Mannish Boy, vagy a The Same Thing. De nézzünk egy kicsit a már jól megszokott Muddy-s énekdallamok mögé. Ha kizárólag az instrumentális szekcióra koncentrálunk, elég erősen egy Jimi Hendrixes és Cream egyveleget kapunk fuzz pedállal és sok wah effekttel és elég sok inspirációval.

De hogy fogadta a lemezt a közönség? A Chess Records legnagyobb sikerét hozta. Míg a zenei sajtó egyenesen ódzkodott az Electric Mudtól, több zenész inspirációként tekint a lemezre. John Paul Jones, a Led Zeppelin basszusgitárosa úgy fogalmazott egy interjúban, hogy a Black Dog alapriffjét köszönheti a lemeznek. Marshall Chess később azt is elmesélte, hogy amikor a Rolling Stonesnál járt a ’70-es években, a próbateremben egy Electric Mud plakát lógott. És hogy kit is sarkalt még változtatásra ez a lemez? Muddy legnagyobb vetélytársát, Howlin Wolfot, aki egy évvel később szintén egy pszichedelikus anyaggal, az And He Doesn’t Like It című albumával jelentkezett.
/otrnrmagazine.blog.hu/

01. I Just Want to Make Love to You
02. I’m Your Hoochie Coochie Man
03. Let’s Spend the Night Together
04. She’s All Right
05. I’m a Man (Mannish Boy)
06. Herbert Harper’s Free Press News
07. Tom Cat
08. Same Thing

https://justpaste.cam (klikk)

PS: Muddy később elmondta, hogy néhány főiskolai koncert kivételével sehol nem volt hajlandó így eljátszani ezeket a dalokat. Később maga Chess is rájött, hogy Muddy nem Jimi, hanem nemes egyszerűséggel Muddy.
 

2

Találatok: 16

Publication author

offline 22 óra

dali300

Avatar 255
Számomra a művészet értékének fokmérője az érzésvilág. Az a zene, az a vers vagy bármely alkotás, amely nem hat meg, nem gyakorol benyomást az érzelmeimre, az szerintem nem igazi művészet. A művészre jellemző eredetiség is döntő kritérium. Firenzében például megnéztem a város közterén kiállított Apollo szobrot. Rám Michelangelo művészete mindig nagy hatással volt, ezért meglepett, hogy ott a téren miért nem éreztem semmit. Kiderült: az csak egy másolat, mert amikor a múzeumban megláttam az eredetit, azonnal a szobor hatása alá kerültem.
/Vásáry Tamás/
Comments: 528Publics: 1359Registration: 25-09-2017
Avatar

Szerző: dali300

Számomra a művészet értékének fokmérője az érzésvilág. Az a zene, az a vers vagy bármely alkotás, amely nem hat meg, nem gyakorol benyomást az érzelmeimre, az szerintem nem igazi művészet. A művészre jellemző eredetiség is döntő kritérium. Firenzében például megnéztem a város közterén kiállított Apollo szobrot. Rám Michelangelo művészete mindig nagy hatással volt, ezért meglepett, hogy ott a téren miért nem éreztem semmit. Kiderült: az csak egy másolat, mert amikor a múzeumban megláttam az eredetit, azonnal a szobor hatása alá kerültem. /Vásáry Tamás/

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tizenöt + tizenhét =

Password generation