Rainbow – Straight Between The Eyes (1982/1989) © PolyGram

Az albumról már elsőre is hallani, hogy letisztult, markáns elképzelés áll mögötte, és ezt az érzést a zenei anyag úgyszintén megerősíti. A dalok mindegyike kellően ütős, ám egyikre sem illene a „korszakalkotó” vagy „zseniális” jelző, egészében a lemez mégis az egyik legtöbbször meghallgatható Rainbow-opus.

Mire megjelent a Rainbow hatodik stúdióalbuma, egyértelművé vált, hogy Ritchie Blackmore képtelen ugyanazzal a csapattal túlzottan sokáig együtt dolgozni, és így minden lemez felvételéhez legalább egy poszton változott a tagok névsora.
Igaz ezúttal Don Airey volt az, akinek nem tetszett az irány, amelybe a csapat zenei stílusa elmozdult. Helyébe az ismeretlen, ám elődjéhez hasonlóan kimagasló képzettségű David Rosenthal lépett.

Az új felállás az előző kifejezetten eklektikus Difficult To Cure-hoz képest összehasonlíthatatlanul koherensebb anyagot hozott össze, és ugyan az előző album egyes dalai önmagukban jobbnak, élvezetesebbnek, újítóbbnak mondhatók, ahogy immár évtizedek teltek el a lemez piacra kerülése óta, az összképet nézve a Straight Between The Eyes egyértelműen kiforrottabb elképzeléseket tükröz, s így albumként eltaláltabbnak mondható.

Rosenthal határozottan jó cserének bizonyult, mert jóllehet Airey klasszikus előképzettsége és alkotói zsenije sokat hozzátett a vele együtt komponált számok színvonalához, az új billentyűs valahogy sikeresebben hozott vissza egyfajta klasszikusabban a Rainbowra, sőt, a Deep Purple-re jellemző hangzást, miközben megoldásai tökéletesen illeszkedtek az AOR vonalba is.

Rögtön az első számban, a „Death Alley Driver”-ben megmutatkozik a változás. A „Highway Star” mintáját követő nótánál nagyszerűbb és hatásosabb kezdést elképzelni is nehéz. A szóló, amely Bach d-moll toccata és fúgájának híres, orgonapontos témájával nyit, vad improvizációba megy át, és előbb a gitár, majd az szintetizátor mutatja meg, mire képes értő kezekben a hangszer.
/ekultura.hu/

01. Death Alley Driver
02. Stone Cold
03. Bring On The Night (Dream Chaser)
04. Tite Squeeze
05. Tearin’ Out My Heart
06. Power
07. MISS Mistreated
08. Rock fever
09. Eyes Of Fire

Ritchie Blackmore – gitár
Roger Glover – basszusgitár
Bob Rondinelli – dobok
Joe Lynn Turner – ének
David Rosenthal – billentyűs hangszerek

https://justpaste.odavisz.cam (klikk)
 

 

0

Találatok: 75

Publication author

offline 11 óra

dali300

Avatar 184
https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban
Comments: 486Publics: 1326Registration: 25-09-2017
Avatar

Szerző: dali300

https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

négy × 5 =

Password generation