ZZ Top – Eliminator (1983) © Warner-Pioneer

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat 526-ik lemeze.

Van egy mondás az amerikaiakra, amiben az szerepel, hogy azért sietnek annyira, mert nincs történelmük és gyorsan csinálni akarnak maguknak egyet. Ez a sietség persze magyarázható azzal is, hogy odaát csupán egy mérce létezik: a pénz. Mindent ebben mérnek, a sikerességet mindenképpen. Náluk olyan, hogy vesztettünk, de az erkölcsi győzelem a miénk, ilyen nem létezik, nem is értik, hogy miről van szó.A nyolcvanas évek elején mindez – a gazdaságukba pumpált hatalmas pénzeknek köszönhetően – ráadásul olyan mértékben felpörgött, hogy elkezdték úgy gondolni, hogy minden, ami a hetvenes években született az elavult, rossz, ciki. Mindezért az amerikai zenekarok többségének, úgy általában sem jelentett soha gondot stílust váltani-módosítani, de a nyolcvanas évek elején el is várták tőlük, hogy ha sikeresek akartak maradni, akkor modernizálniuk kell! Így aztán sok amerikai csapatnak – meg mindenkinek, akik akkoriban oda költöztek és az amerikai piacra akartak dolgozni – van a karrierjében legalább egy éles fordulat.

Az 1969-ben, Houston-ban (Texas, USA) alakult ZZ Top karrierje jól elkülöníthatő két részre. A hetvenes években régimódi blues-boogie-rock csapatként ontották az egyszerű, de felejthetetlen dalokat, majd a nyolcvanas-kilencvenes években korszerűsítették magukat, szintetizátort, dobgépet kezdtek használni, és így még kommerszebbek lettek a diszkóba mártott, de blues-ban úszó gitárt és éneket is felhasználó dalaikkal. Az a mai napig kérdés a rajongók számára is, hogy melyik korszakukat szeressék jobban, de az biztosan nem lehet kérdéses, hogy a diszkó-blues időszak egyik legjobb kiadványát mindjárt elsőre, ’83-ra sikerült összehozniuk Eliminator címmel, ami 10 milliós eladást produkáló album 11 dalából 5 világsiker lett.

Itt van a délieknek egy blues-boogie-rock zenekara, akik ráadásul még sikeresek is voltak a hetvenes években, de ahhoz, hogy a nyolcvanas évekre ne felejtsék el őket meghívni a legmenőbb fesztiválokra, modernizálni kell magukat. Márpedig ez a korszerűsítés akkoriban egyet jelentett a szintetizátorral és gépdobbal. ŐK meg gond nélkül váltottak, ha úgy tetszik: eladták magukat, elkezdtek diszkós alapokat használni, a korábbi, saját megoldásaik sokszor teljesen a háttérbe szorultak. Szerencséjükre és tehetségükből adódóan, a végeredmény így is nagyon laza és bulis slágerzene lett, olyan pop-rock, vagyis inkább diszkó-blues, amire lehetett lötyögni, miközben az MTV-re lehetett belőle menő klipeket gyártani, de a gitárok és az ének is dögösek maradtak. Ráadásul a szintetikus alapoktól megfosztva ezeket az új dalokat, egy régimódi blues-rock koncerten is elő lehetett adni őket, élőben. Így lett a hetvenes évek déli kisembereinek ZZ Top-jából, a nyolcvanas évek nagyüzemi show-bandája, világ körüli, telt házakat vonzó turnékkal. A designt – a klipekben és a borítón – egy átalakított 1930-as Ford coupe köré építették. A megjelenést hatalmas siker, világ körüli, nemzetközi turné követte, látványos show-műsorral. Az biztos, hogy ekkoriban a ZZ Top – a Van Halennel és társaival együtt – a könnyűzenei showbiznisz elitjének a részévé vált, ettől a lemeztől arénákat tudtak megtölteni a táncikáló közönségükkel.
(passzio.hu)

01. Gimme All Your Lovin’
02. Got Me Under Pressure
03. Sharp Dressed Man
04. I Need You Tonight
05. I Got the Six
06. Legs
07. Thug
08. TV Dinners
09. Dirty Dog
10. If I Could Only Flag Her Down
11. Bad Girl

Közreműködő zenészek:
Billy Gibbons – gitár, ének
Dusty Hill – basszusgitár, vokál, ének
Frank Beard – dob

https://pastebin.odavisz.cam (klikk)
 

2

Találatok: 105

Publication author

offline 9 óra

dali300

Avatar 184
https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban
Comments: 488Publics: 1326Registration: 25-09-2017
Avatar

Szerző: dali300

https://444.hu/2022/05/31/tancold-ugy-vegig-a-mai-napot-ahogy-ezek-a-hatvanas-evekbeli-eszak-ir-altis-csajok-toltak-a-sulidiszkoban

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tizennyolc − 11 =

Password generation