Jimmy Smith – Root Down (1972) Verve Records

Jimmy Smith

Ismétlés a tudás anyja, így ismét idézném a fidelio.hu ismertetőjét: “Furcsa alakja a jazz-történetnek Jimmy Smith (1925?-2005).
Miközben a Hammond B-3 felkent apostolaként, a jazz-orgonálás koronázatlan királyaként tartják számon, és egyértelműen a század legismertebb és legnagyobb hatású jazz-zenészei közé tartozik, szakmai körökben a megítélése legalábbis nem egyöntetű.
A New York Times jazz-kritikusa által összeállított, 200 tételt tartalmazó diszkográfia, az Essential Jazz Library például egyetlen egyet sem tartalmaz Jimmy Smith félévszázados orgonista működése alatt készített több mint 100 (!) felvétele közül. Persze, Jimmy Smith-nek sem minden felvétele remekmű, de ha tekintetbe vesszük a tempót, amellyel lemezei egy része készült, ez végső soron érthető.” (fidelio.hu)

”Az 1972 februárjában, Los Angelesben élőben rögzített album egy olyan előadást örökít meg, amelyet Smith egy viszonylag fiatal kísérőzenekarral adott, akikre egyértelműen hatott a modern funk és rock. Ők késztetik Smith-t arra, hogy olyan mélyenszántó groove-okat játsszon, amelyek valóban ütnek: a “Sagg Shootin’ His Arrow” és a “Root Down (And Get It)” a valaha vágott legdögösebb számok közé tartoznak, különösen a 2000-es Verve By Request újrakiadáson bemutatott, felújított teljes hosszúságú verziókban. Vannak pillanatok, amikor a tempó lelassul, de a feszültség sosem lankad, és az eredmény Smith egyik legjobb, legizgalmasabb lemeze. Ha azt hiszed, hogy mindent tudsz Jimmy Smithről, akkor ez az album neked való.
Az felvétel, amelyet a Los Angeles-i Bombay Bicycle Clubban egy kis létszámú, de hálásan éneklő közönség előtt adtak elő, már az első perctől kezdve elkapja a fonalat, és soha nem hagyja abba. Ennél jobb élő jazzfelvételek zeneileg és hangzásilag nemigen készülnek.” – írja Lőri.

Kedves Lőri, köszönjük a lemezt!

Számok:
1. Sagg Shootin’ His Arrow – 11:45
2. For Everyone Under the Sun – 5:55
3. After Hours – 7:51
4. Root Down – (and Get It) 12:39
5. Let’s Stay Together – 6::25
6. Slow Down Sagg – 10:22
7. Root Down (and Get It) alternative version – 12:13

Zenészek:
Jimmy Smith – Hammond B3 organ
Paul Humphrey – drums
Wilton Felder – bass guitar
Buck Clarkem – congas, percussion
Arthur Adams – guitar
Steve Williams – harmonica

https://zenekucko.com/08191

0

Visits: 66

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tíz − tíz =

Password generation