Quimby – Jerry Can Dance (1995) PolyGram Records

Quimby

Az 1995-ben megjelent Jerrycan Dance a Quimby első hivatalosan is terjesztett, magánkiadású munkája azonnal igazolta, az önálló univerzummal rendelkező zenekaroknak mindig lesz helyük a magyar popéletben.

Kiss Tibor csapata a hazai szcénában szinte gyökértelennek számító zenével rukkolt elő. Ha mindenképp párhuzamokat akarunk keresni, talán Seres Rezső nevét említhetnénk.
Az album minden dala angolul szólal meg, ez a kilencvenes évek közepi popkultúrális állapotokat figyelembe véve minimum öngyilkosság, de a dalok annyira erősek, hogy a lemezt végighallgatva szinte fel sem tűnnek az esetleges megértésbeli problémák. A behatárolhatatlan stílusú posztromantikus anyag inkább tűnik valamiféle modern kocsmaoperának, mint egy popalbumnak.
A lemez annyira egységes, hogy szinte lehetetlen kiemelni akár egyetlen felvételt is. A megfejtéskényszeresek, leginkább a címadó The Ballad Of Jerryt, a Straight to Your Heavent, a Fevert, a Make It Doublet, vagy épp az albumzáró Finale-t jegyezhetik fel képzeletbeli listájukra. Sanzonos, epikus hangvételű dalok, expresszív hangulatú keringők, esztrád valcerek, reaggek, gospel hatású bluesos értekezések váltják egymást.
A zene leginkább Kurt Weill – Bertolt Brecht féle világot idézi, de ugyanúgy megtaláljuk benne Tom Waits, vagy épp Nick Cave hatásait is, sőt a Rolling Stones klasszikus Sympathy For The Devil huhogó kórusa is feltűnik egyszer?(If You Pay I Sing).
Kaleidoszkópszerű ízléses hangszerelés, egyedi világ, profán, mégis elgondolkodtató szövegek, a kilencvenes évek egyik legértékesebb albumán. ~ Radics Gábor (allmusic.hu)

A számok:
1.The Ballad Of Jerry
2.Straight To Your Heaven
3.As Perfect Strangers
4.Party In My Bones
5.Touch Of Fall
6. If You Pay I Sing
7.Fever
8.At The Table Of Gloom
9.Make It Double
10. Just A Dream
11. Eugene’s Cool Blues
12. Finale

A zenészek:
Balanyi Szilárd – zongora, orgona, vokál
Kiss Tibor – gitár, ének
Medve Ákos – dob
Mikuli Ferenc – basszusgitár
Molnár Tamás – szaxofon
Varga Livius – percussion, vokál

Vendégmuzsikusok:
Christina Crowder – harmónika
Fekete Jenő – slide gitár
Lugosi Bálint – pozan
Németh Róbert – vokál
Szűcs Krisztián – vokál

A 2013. Május 23-i bejegyzés frissítése.

https://zenekucko.com/00342

0

Visits: 83

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

4 × kettő =

Password generation