Skorpió – Ünnepnap (1976/2000) Hungaroton/Mambo Records

Skorpió

A Skorpió 1973-ban alakult magyar rockegyüttes az 1971-es Locomotiv GT és az 1972-es Taurus után hazánk harmadik supergroupjaként.

Tagjai korábban mind ismert együttesekben játszottak és komoly hírnévre tettek szert: Frenreisz Károly az LGT énekes-basszusgitárosa volt, Szűcs Antal Gábor énekes-gitáros és Fekete Gábor dobos a Hungáriában, Papp Gyula orgonista pedig a Miniben játszott.
Frenreisz először az Emerson, Lake & Palmer mintájára trió formációra gondolt, és csak később döntött még egy gitáros bevonása mellett.

“Az Ünnepnap című, második Skorpió-album – minden különösebb beharangozás nélkül – 1976 tavaszán látott napvilágot. Mire a korong a boltokba került, Fekete Gábor dobos disszidált; ami szerencsére nem vonta maga után azt (mint korábban az LGT esetében), hogy a hanglemez préselését leállították volna. A Lemezgyár – hazai kapacitás hiányában – a lemez gyártását kiadta bérmunkába a csehszlovák Supraphon cégnek, de 1977-ben, az MHV dorogi gyártóegységének átadása után itthon is nyomtak belőle egy kisebb szériát.
Az album hangzása még ma, negyvenöt esztendő után is izgalmas és friss. Figyelemreméltó a lemez kiváló hangminősége is; különösen a dobok masszív megszólalásának és Frenreisz Károly nagytömegű basszus-soundjának megalkotása. Ez utóbbi az együttes produkcióját még eredetibbé és – a mai napig – még vonzóbbá teszi.
A rock és a funk házassága a hetvenes évek eleje óta tart már. El sosem váltak, de ez a frigy csak rövid ideig volt „felhőtlen” és teljes. A Skorpió Ünnepnap című nagylemeze egyike a két műfaj kevés szerelemgyerekének.” (Majnik László, beatkorszak.blog.hu)

A számok:
1. Menetirány (Fekete Gábor)
2. Rongylábkirály (Frenreisz Károly)
3. Ne haragudj rám (Szűcs Antal Gábor – Frenreisz Károly)
4. Ágnes (Szűcs Antal Gábor – Frenreisz Karoly)
5. Ünnepnap (Papp Gyula – Frenreisz Károly)
6. Mondd, te szép lány (Szűcs Antal Gábor – Frenreisz Károly)
7. Vezess át az éjszakán (Frenreisz Károly)
8. Ha újra kezdenénk (Papp Gyula – Frenreisz Károly)
9. Nyújtsd a kezed, barátom (Papp Gyula – Frenreisz Károly)
10. ÚJRA AZ ÚTON (Frenreisz Károly)
Bónusz
11. Lead Me Through the Night (A Kenguru című film betétdala 1974) (Frenreisz Károly)

Frenreisz Károly (basszusgitár, ének, szaxofon)
Szűcs Antal Gábor (gitár, ének)
Papp Gyula (billentyűs hangszerek)
Fekete Gábor (dob)

https://zenekucko.com/08222

1

Visits: 140

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

kilenc + tizenhat =

Password generation