Másik János – Trance Balance (1989) Hungarop

Másik János

“A zeneszerző-énekes Másik János (1952) zenei világa meglehetősen sokszínű: jazz-muzsikusként a 70-es, 80-as évek ismert formációiban játszott (Interbrass, Kőszegi Group, Szabó Gábor zenekara), később a 80-as évek underground rock világának fontos szereplője (Trabant, Balaton, Európa Kiadó), egyúttal számos filmzene fűződik a nevéhez (Habfürdő, Egymásra nézve, Városbújócska).

Mindezek mellett zeneszerzőként és énekesként is egy másik fontos működési területe a dalok világa. Cseh Tamással és Bereményi Gézával kreativ triót alkotva létrehozták a Levél nővéremnek előadásokat és lemezeket, majd Peepshow mennyország címmel készített albumot, nagyrészt Bálint István szövegeire, de számos dalának szövegét saját maga jegyzi.” – írja róla egy előadó estje kapcsán a kobuci.hu.

“A Győr-Sopron-Moson megyei Kisbajcson született. Zenei tanulmányait a győri zeneművészeti konzervatórium zongora szakán, majd a Bartók Béla Konzervatórium jazztanszakán végezte. Tagja volt a teljesen improvizatív, szabad zenét játszó Interbrass együttesnek, amely 1972-ben dzsessz kategóriában a Ki mit tud? győztese lett. A rövid idő alatt szakmai körökben és a közönség körében is ismertséget és elismertséget szerző együttes a Marczibányi téri művelődési ház klubjában tartotta koncertjeit.
Másik János a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola (ma egyetem) ének és népzene tagozatára járt. A tanárképző tagozat elvégzését követően Gonda János, a magyar dzsesszoktatás egyik legjelentősebb alakjának hívására a jazztanszakon kezdett tanítani 20. századi zenei analízist és jazz-improvizáció technikát. A klasszikus zenétől indulva egy időre a jazz mellett kötelezte el magát: zenei vezetője volt az Interbrass zenekarnak, az 1970-es évek második felétől a Kőszegi Group, majd a Dimenzió együttes tagja volt, és zenélt Szabó Gábor világhírű jazzgitárossal is.
A sokoldalú muzsikus több műfajban és hangszeren is kipróbálta magát. A billentyűs hangszerek mellett gitáron, ütőhangszereken, harmonikán és bandoneonon is játszik. Ez utóbbi, a harmonikához hasonló, az argentin tangózenekarokban népszerű hangszer.
Olyan kultzenekarok tagja volt, mint a Trabant, a Balaton vagy az Európa Kiadó. Az 1980-as évek második felében saját zenekarával, a Trance Balance-szal koncertezett. Az első hazai független lemezek közt jelent meg 1989-ben Trance Balance című albuma, a korszak egyik legérdekesebb, előzmények nélküli zenei vállalkozása. Az albumot idén júliusban egy angol kiadó újra megjelentette.”

Ez az eredeti, 1989-es magyar kiadás V. Bálint barátunk gyűjteményéből származik.
Kedves Bálint, köszönjük szépen!

A számok:
01. “Bantus In The Moon” (5:42)
02. “Burlesque” (0:44)
03. “Big 7” (6:39)
04. “Woods & Metals” (2:34)
05. “Domo, Domo” (1:39)
06. “Kriti” (3:44)

07. “Running” (2:58)
08. “Apocalypso” (2:53)
09. “Trapped” (0:20)
10. “Trini-Daddy” (3:00)
11. “Trance Balance” (8:03)

A zenészek:
Kamondy Ágnes – basszusgitár, ének, ütősök
Baló István – ütősök
Magyar Péter – ütősök
Román Péter – ütősök
Keiko Sei – ének
Molnár Ildikó – Ének
Másik János – billentyűsök, ének, ütősök

https://zenekucko.com/08230

0

Visits: 161

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Másik János – Trance Balance (1989) Hungarop” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

1 × 5 =

Password generation