The Alan Parsons Project –  Vulture Culture (1985) Arista Records

Az 1985-ben megjelenő Vulture Culture című The Alan Parsons Project albummal a banda – legalábbis a kritikusok körében – elérte munkássága negatív mélységeit. A valaha progresszív hangzás 84-85-re már csak nyomokban tartalmaz progresszív rock-ra emlékeztető elemeket. Persze ettől még a zene nem rossz csak más rajta a címke.

Ahogyan azt már megszokhattuk ennek a lemeznek is van egyfajta koncepciója, ami az alkotók szerint az emberiség azon elidegenedése, növekvő könyörtelensége, amit az emberségre, kultúrára teljesen közömbös, rideg technológiai gazdaság okoz.

Mint azt korábban említettem, ez a lemez korántsem progresszív rock (hol vagyunk már a kora 70-es évek aranykorától) sokkal inkább ‘üzleti pop’ ami be is jött, hiszen a lemez Európában elég jól fogyott (ha jól emlékszem, akkor talán ez az utolsó APP lemez, amely arany vagy arany közeli kategóriát ért el). Persze ettől még ez egy APP lemez azok minden ismermével. Ott a ritmus (Lets Talk About Me), ott van a lemezem a szokásos instrumentális darab is (Hawkeye) és persze a kötelező ballada (The Same Old Sun) is. Összességében az album, ha nem is a legjobbak közül való, de simán hallgatható (nem is lehetne más ismerve Parson perfekcionizmusát). A dolog lényege, hogy ne a hivatalos ‘megmondó emberek’, kritikusok vezessék a fületeket, hallgassátok meg!

A lemeznek – a wikipedia szerint – két érdekessége is van: az egyik, hogy ez az egyetlen APP lemez, amelyiken nincs Andrew Powell hangszerelés (nekem nem tünt fel a hiánya) ill. ez az utolsó APP lemez, amelyet analóg technikával rögzítettek.

Mivel a pénteki vérvételen az egészségügyi szakdolgozók csak harmadik nekifutásra tudtak megcsapolni és ezen nehézségeket a kevés (nem tudatmódosító) folyadék bevitelnek tulajdonították (amin kapva kapott az én drága feleségem) ennek a lemeznek a meghallgatásakor Naturland tőzegáfonya teát kortyolgattam, ami őszintén bevallom jóval kevesebbet vett el a zene élvezetéből mint elsőnek gondoltam (de nem tervezem, hogy ez gyakorlat lesz a közeljövőben). Nem rossz a tea, de az nálam a reggeli és nem az élvezetek mellé való.

A kiadvány zenei anyaga:
01 – Let’s Talk About Me
02 – Separate Lives
03 – Days Are Numbers (The Traveller)
04 – Sooner or Later
05 – Vulture Culture
06 – Hawkeye
07 – Somebody Out There
08 – The Same Old Sun

Az előadók:
Ian Bairnson – guitar
Colin Blunstone – vocals
Richard Cottle – synthesizer, keyboards, saxophone
Stuart Elliott – percussion, drums
Mr. Laser Beam – vocals, speech/speaker/speaking part
Alan Parsons – keyboards, programming, vocals
David Paton – bass, guitar, vocals
Chris Rainbow – vocals
Eric Woolfson – piano, keyboards, vocals
Lenny Zakatek – vocals

Kellemes zenehallgatást!

https://justpaste.it/5n1t6

0

Visits: 79

Publication author

offline 1 hónap

kalmy

Avatar 24
Comments: 234Publics: 52Registration: 04-10-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

húsz − hét =

Password generation