Loretta Lynn – Van Lear Rose (2004) Interscope Records/Audio Fidelity

Már megint itt hagyott minket a zenei élet egy kiválósága. 90 éves korában a mai napon meghalt Loretta Lynn az USA első számú country énekes és dalszerzője.

Őszintén megvallom a country nem tartozik a kedvenc műfajaim közé viszont időnként jól esik ilyen zenét is hallgatni, van az a hangulat amikor a country segít. Nos Loretta Lynn (Loretta Webb) ebben és nem csak ebben kifejezetten jó volt. Ráadásul nem a kiváltságos fehér középosztály szülötte, mivel apja Appalache-i (város) szénbányászként próbálta eltartani őt, hét testvérét és az anyját. 15 (!) évesen férjhez megy, rá egy évre (még mindig csak 16 éves) megszüli első gyermekét, akit sorban 3 gyermek majd egy ikerpár követ. És az énekesi karrierje csak 1961-ben indul valamivel az ikrek érkezése előtt.

Legnagyobb sikereit a 60-as évek végén és a 70-es években aratta. Rengeteg listavezető, még több listás dal fűződik a nevéhez a kb. 70 stúdió lemez mellett. Besöpört 3 Grammy-t, 7 American Music Awards-t, 8 Broadcast Music Incorporated díjat, a Country Akadémia díjából 13-at és a 70-es években az évtized művészének választották. Barack Obama-tól megkapta az Elnöki Szabadság-érdemrendet. A zene mellett harcolt a nők jogaiért is amiért egy időben néhány provokatív dalát a rádiók nem játszották.

Férje (igen, az aki 15 évesen elvette) a 90-es évek közepén hosszú betegség után meghalt. Loretta ebben az időszakban és férje halála után még jó ideig nem lépett fel és nem adott ki új albumot egészen 2004-ig, ezen iromány tárgyáig. A Van Lear Rose Loretta egyik legnagyobb sikere lett és azon albumok kevese, amelyen minden dalt Loretta írt vagy társszerzőként szerepelt. A lemezt a Rolling Stone magazin az év második legjobbjának választott a szintén elnyert Grammy mellé.

Álmában érte utól a halál Tennessee-i otthonában.

 
A kiadvány zenei anyaga:
01 – Van Lear Rose
02 – Portland Oregon
03 – Trouble on the Line
04 – Family Tree
05 – Have Mercy
06 – High on a Mountain Top
07 – Little Red Shoes
08 – God Makes No Mistakes
09 – Women’s Prison
10 – This Old House
11 – Mrs. Leroy Brown
12 – Miss Being Mrs.
13 – Story of My Life

Kellemes zenehallgatást!

https://justpaste.it/8q89s

0

Visits: 54

Publication author

offline 1 hónap

kalmy

Avatar 24
Comments: 234Publics: 52Registration: 04-10-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

egy × 1 =

Password generation