Natalie Merchant – Motherland (2001) Elektra Records

Natalie Merchant

Natalie Merchant egyik kedvenc énekesnőm. Erről a lemezéről beidéznék egy hosszú részletet Zömbik József kiváló ismertetőjéből, remélem szerzője nem fog érte megharagudni:“Egy pillantás a borítóra, az almafák alatt ülő Natalie mintha már nem is ugyanaz lenne, aki korábban az MTV slágerlistáit ostromolta. És nem is az!
Figyelem, annál a Natalie Merchantnál, aki korábban az amerikai pop-kultúra szerves része volt, megjelennek a keleti zene dallamai! Megjelennek a népi alapok!
This House is On Fire- a nyitó szám arab motívumokat tartalmaz, a hegedű, a bendzsó, a reaggie alapú gitár eklektikája különös baljós hangulatot hoz létre. Az ének pedig… mit is mondjak? Korábban is volt erő a hölgy hangjában, de ez a nyersesség előtte soha nem jellemezte.
Borzongatóan jól áll neki, én tulajdonképpen ezzel a számmal találkoztam először, mielőtt nekiálltam volna a Merchant életművet feldolgozni.
Egy Németországi koncertet közvetített a bajor televízió egyik adása, itt láttam-hallottam meg első alkalommal. Ott táncolt a hosszú szoknyájában, mezítláb, és úgy lebegtette ezeket a mély, nyers, kinyújtott hangokat, hogy az egész egyszerűen ellenállhatatlan volt!
Vissza a lemezhez! A címadó Motherland franciás sanzon, melyet a bendzsó pengetése súlyosbít kissé. Nagyon komoran tud szólni egy bendzsó, nem is gondolná az ember! A Saint Judasban egyenesen borotvál a hangja. Ez egy óriási szám, a 16 Horsepower súlyos borultsága jut eszembe róla, annyira rideg, elementáris erejű keményen metsző dal. A végén, az amerikai államok felsorolása, már-már elmebajt sejtető ideges hanglejtéssel, és hozzá a bádoghangú bendzsó tökéletes elegyet alkot. A dal utolsó sorának sommázatához nem kell kommentár: There’s no greater evil than the darkness in your heart.
Put the Law on You- hetvenes évek hammondos hangulata, a szokásos borongós teadélutánok méla üressége, egy vonagló szaxofon, füstös-csehós emlékképek.
A következő számról nem írok semmit, inkább megkísérlem lefordítani: Build a levee – Építs kunyhót

Kislány koromban mamám így óvott engem
Óvakodj az ördögtől a sziklás, sötét helyeken
Vigyázz a gonosszal, csalfán lép eléd
Megmételyez, ha megpillantod gyönyörű szemét
Jobban teszed, ha kunyhót raksz magadban, belül
Ne sétálj a folyóparton, magadban, míg sápadt a hold
Eléd pattan a semmiből ez a sem élő, se holt
Eléd pattan, és valami édeset susog majd
Oda visz, ahol a víz magasból ered, és mélybe tart
Jobban teszed, ha kunyhót emelsz magadban te lány
Ott, ahol a víz zubog, a magasban rohan tovább…

Nem igazán tökéletes a fordítás, nem adja vissza Merchant költészetének gördülékenységét, egyszerű báját, képszerű hasonlatait, de felvillant valamit a művész lelkivilágából. Egyszerű, középtempós dal, remegő hanggal, nagyon kifejező vokállal, fejlógatós téma. Nincs benne igazán fogós zenei betét, az ének dominál, egyértelműen a szövegen van a hangsúly.”

A dalok:
01. This House Is on Fire – 4:42
02. Motherland – 4:44
03. Saint Judas – 5:44
04. Put the Law on You – 5:01
05. Build a Levee – 4:46
06. Golden Boy – 4:10
07. Henry Darger – 4:24
08. The Worst Thing – 5:46
09. Tell Yourself – 5:14
10. Just Can’t Last – 4:31
11. Not in This Life – 5:22
12. I’m Not Gonna Beg – 3:40

https://zenekucko.com/03206

0

Visits: 7

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Natalie Merchant – Motherland (2001) Elektra Records” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

5 + tizenegy =

Password generation