Robert Wyatt – Rock Bottom (1974) Virgin Records

Robert Wyatt

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat háromszázhuszonötödik (325) lemeze a brit Robert Wyatt második szólóalbuma.

Robert Wyatt (1945) az angol “könnyűzene” csodabogara. Dzsesszdobosnak tanult, dobos-énekes-dalszerző volt a Soft Machine nevű legendás pszichedlikus prog-rock csapatban, majd a hetvenes évektől szólóban folytatta (közben 1971-72 táján Matching Mole néven is volt egy rövid életű zenekara). 1973 nyarán egy buliban részegen kiesett egy negyedik emeleti ablakból, és a baleset örökre kerekesszékbe kényszerítette. Az akkor 28 éves Wyatt azonban nem hagyta abba a lemezkészítést, rá egy évre jelent meg mesterműve, a Rock Bottom, melyet időről időre azóta is követ egy-egy újabb album.
Robert Wyatt mindig is kultikus figura volt, olyasféle pop-outsider, aki gondosan kerüli a mainstreamet, a kritikusok viszont ajnározzák és a zenészkollégák is odavannak érte. Kedvence volt John Peelnek, dobolt Syd Barrett szólófelvételein, máig rajongói között tudhatja a Pink Floydból Nick Masont és David Gilmourt (akinek On An Island albumán és Remember That Night koncert-DVD-jén is szerepelt), Brian Enót és Phil Manzarenát a Roxy Music köréből, de Elvis Costellót (akitől 1983-ban, a Falkland-háború idején a Shipbuilding című protest song klasszikust kapta), Paul Wellert, a Radiohead-vezér Thom Yorke-ot és Björköt is (akinek Medúlla című albumán is közreműködött). Ráadásul mindig valamilyen menő független lemezcég gondozza lemezeit: a nyolcvanas években a Rough Trade volt a kiadója, a kilencvenes évtizedben a Rykodisc alá tartozó Hannibal cég, mostani albuma pedig a Franz Ferdinandot és az Arctic Monkeyst futtató Domino Recordsnál jelent meg.

Hogy Wyatt milyen zenét játszik, azt nehéz elmagyarázni olyanoknak, akik még sosem halottak tőle semmit. De talán elég sokat elmond róla, hogy egy nevéből képzett ige és igenév („wyatting”) bekerült az angol nyelvbe. Amikor valaki „Wyattol”, az körülbelül annyit tesz, hogy olyan furcsa számokat játszik le a kocsmai zenegépben, amitől egyhamar kiürül a helyiség… (Fábián Titusz, est.hu)

A számok:
1. Sea Song Robert Wyatt 6:31
2. A Last Straw Robert Wyatt 5:46
3. Little Red Riding Hood Hit the Road Robert Wyatt 7:40
4. Alifib Robert Wyatt 6:55
5. Alife Robert Wyatt 6:31
6. Little Red Robin Hood Hit the Road Robert Wyatt 6:08

A zenészek:
Robert Wyatt – ének, billentyűk, ütőhangszerek, slide gitár az A Last Straw-on
Mike Oldfield – gitár az Alifiben
Gary Windo – basszusklarinét, tenorszaxofon az Alifib és Alife dalokon
Ivor Cutler – vokál a Little Red Riding Hood Hit the Road és Little Red Robin Hood Hit the Road dalokon, baritonharmonika a Little Red Robin Hood Hit the Road-on
Alfreda Benge – vokál az Alifiben
Mongezi Feza – trombita a Little Red Riding Hood Hit the Road-on
Fred Frith – brács a Little Red Robin Hood Hit the Road-on
Hugh Hopper – basszusgitár (2, 4, 5)
Richard Sinclair – basszusgitár (1, 3, 6)
Laurie Allan – dob az A Last Straw és Little Red Robin Hood Hit the Road dalokon

https://zenekucko.com/07661

0

Visits: 7

Publication author

offline 1 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

19 + egy =

Password generation