The Who – Who’s Next (1971/1995) Decca Records

The Who

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat kétszáztizenegyedik (211) lemeze a Who együttes ötödik stúdióalbuma. 

“A betörőképű énekes, a fapofa, mások szerint ökörfejű basszeros, a cyranói orrot viselő gitáros, végül a csúfságos, ön- és közveszélyes dobos. A törő-zúzó punkok előfutárai, érzékeny lelkű anarchisták, a rock leghangosabb zenekara, a rock-opera műfajának megteremtői, akik ugyanolyan otthonosan mozogtak a legkeményebb zenében, mint a legtisztább érzelmekben. The Who, Külső-Londonból.
Roger Daltrey, John Entwhistle, Pete Townshend és Keith Moon, a nagy lázadók, akik 1967-ben Monterey-ben késhegyig menő harcot vívtak Jimi Hendrixszel, hogy ki zárja a bulit. 1969-ben, több tucat sikerdal (My Generation, Magic Bus, Substitute, I Can See For Miles, Pictures of Lily, A Quick One) és néhány igényes nagylemez után rukkoltak ki a Tommy című rock-operával, amelyet még a New York-i Metropolitanban is bemutattak. Ebben a történetben, amelynek zenéjéből még Andrew Lloyd Webber sem szégyellt meríteni, Townshend nemcsak saját gyermekkori frusztrációit írta bele, hanem a 68 után csalódást, a “forradalmi megváltás” elmaradását, sőt, a rock ártatlanságának elvesztését is. Négy évvel később Pete már egy “nosztalgia-darabot” írt az angliai modok és rockerek 60-as évek eleji összecsapásairól a Quadropheniában, de a kettő között született egy “sima nagylemez”, amely talán e kettőn is túltesz.

A Who’s Next-nek ugyan “botrányos” a borítója: a négy fiú éppen kisdolga elvégzése után igazítja meg sliccét egy nagy, e célra felhasznált betonoszlop alatt. A dalok viszont az eddigi leggazdagabb Who-világot tárják elénk. A történelmi hűséghez hozzátartozik, hogy Townshend a Tommy lendületével írni akart egy újabb színházi darabot, ez azonban a nagy hajszában nem sikerült, és csak néhány dal maradt belőle, de ezek lettek a Who’s Next (Ki a következő, a Who következik….) húzószámai, amelyek még az 1989-es reunion-koncertektől kezdve is mindig előkerültek…

A The Who-ból ma már csak Daltrey és Townshend élnek. Néha még ma is fellépnek. Mert e Generáció csak öregszik, de nem degenerálódik.” (rockhalo.hu)

A zenészek: Roger Daltrey – lead and backing vocals, production, harmonica on “I Don’t Even Know Myself”; John Entwistle – bass guitar, backing vocals, brass, production, lead vocals and piano on “My Wife”; Keith Moon – drums, percussion, production; Pete Townshend – guitars, organ, VCS3 and ARP synthesiser, backing vocals, production, piano on “Baba O’Riley”, lead vocals on “Going Mobile” and the original version of “Love Ain’t for Keeping”, co-lead vocals on “Baba O’Riley”, “Bargain”, and “The Song Is Over”
+
Dave Arbus – violin on “Baba O’Riley”; Nicky Hopkins – piano on “The Song Is Over” and “Getting in Tune”; Al Kooper – organ on alternate version of “Behind Blue Eyes” ; Leslie West – lead guitar on “Baby, Don’t You Do It”

A számok:
01 – Baba O’Riley
02 – Bargain
03 – Love Ain’t For Keeping
04 – My Wife
05 – The Song Is Over
06 – Getting In Tune
07 – Going Mobile
08 – Behind Blue Eyes
09 – Won’t Get Fooled Again
10 – Pure And Easy (Bonus Track)
11 – Baby Don’t You Do It (Bonus Track)
12 – Naked Eye
13 – Water (Bonus Track)
14 – Too Much Of Anything
15 – I Don’t Even Know Myself
16 – Behind Blue Eyes (Bonus Track)

https://zenekucko.com/05112

0

Visits: 7

Publication author

offline 2 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

16 − 1 =

Password generation