David Crosby – If I Could Only Remember My Name (1971/2011) Atlantic Records

David Van Cortlandt Crosby (1941-2023)

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat kétszázhatodik (206) lemeze David Crosby első szólóalbuma.

David Van Cortlandt Crosby (1941-2023) , egy Oscar-díjas operatőr fia, a 60-as évek elején ismerkedett meg Roger McGuinn-nel és Gene Clark-kal. A legenda szerint ez utóbbiak a Los Angeles-i Troubadour folk-klubban játszottak, és zenéjük annyira megragadta Crosbyt, hogy énekükhöz egy harmadik szólamot rögtönzött, majd megkérdezte: “Beléphetek a zenekarunkba?” Beléphetett.
1965-ben – Michael Clarke-kal és Chris Hillmannel kiegészülve – alakították meg a folk, a country, és a pszichedelikus zene szép és izgalmas keverékét játszó Byrds-öt, amelyet úgy emlegettek, mint az egyetlen olyan amerikai bandát, amely vokálokban fel tudja venni a versenyt a Beatles-szel. A dalok szerzője többnyire McGuinn volt, de Crosbynak jutott a többszólamú énekek hangszerelése, és ő vitte be a zenekarba, mint Ravi Shankar és John Coltrane nagy rajongója, a keleti hangzásokat és a dzsesszes elemeket. Leghíresebb, ma is gyakran felcsendülő daluk az Eight Miles High volt.
1968-ban David kiszállt az együttesből, és új szupercsapatot hozott létre Stephen Stillsszel, a Buffalo Springfield gitáros-énekesével, és az angol Hollies-ból kivált Graham Nash-sel. Ez a trió, majd rövid időre Neil Younggal kvartetté bővülve, vitte végleg diadalra Amerikában a vokálokra, a különleges gitárhangokra, az akusztikus és elektromos húrok párviadalára épített rockzenét. Ők lettek az 1969-es woodstocki fesztivál egyik sztárbandája, dalaik adták a diáklázadásokról szóló híres film, az Eper és vér zenéjének gerincét, a Crosby, Stills and Nash, valamint a Déjá Vu című lemez ma is etalonnak számít. Crosby szerzőként jegyezte egyebek között a Guinevere, a Wooden Ships, a Long Time Gone és az Almost Cut My Hair című dalokat.
A trió története kisebb-nagyobb kihagyásokkal folytatódott a 70-es években, a következő évtized azonban rémálommá vált Crosby számára. Súlyosbodtak alkohol és kábítószer-problémái, 1985 decemberében hatósággal szembeni ellenállás és tiltott fegyverviselés miatt héthónapi börtönre, valamint kényszer-elvonókúrára ítélték. Ha lehet ilyet mondani, a szabadságvesztés jót tett Crosby-nak. Megírta Yes, I Can (Igen, képes vagyok) címmel önéletrajzát, újra dolgozni kezdett, az 1988-ban készített kvartettlemez, az American Dream ismét remekmű lett.
Az elmúlt tíz évben Crosby mind a régi Byrds-tagokkal, mind Stillsékkel rendszeresen fellépett és lemezeket is készített, 1993-ban pedig felvette pályája egyik legjobb lemezét, a Thousand Roadsot. 1994-ben ismét komolyan kellett aggódni az egészségéért, májátültetést hajtottak rajta végre, de ezt is sikerült túlélnie. Azóta újra játszik, 1997-ben a trióval bekerült a Rock Dicsőségcsarnokába.
Manapság egy másik együttessel is muzsikál, Jeff Pevar és James Raymond kíséri őt. Utóbbi Crosby fia, aki még egy kamaszkori kapcsolatból származik, de évtizedekig nem is találkoztak. A nagybajuszú, testes muzsikus mellesleg nem panaszkodhat, hogy nincsenek utódai: Jamesen kívül további három gyermeke van, sőt, ő az apja a leszbikusságát nyíltan vállaló énekesnő, Melissa Etheridge két csemetéjének is. (Kovács Miklós)

A dalok:
1. Music Is Love David Crosby, Graham Nash, Neil Young 3:16
2. Cowboy Movie Crosby 8:02
3. Tamalpais High (At About 3) Crosby 3:29
4. Laughing Crosby 5:20
5. What Are Their Names Crosby, Garcia, Lesh, Michael Shrieve, Young 4:09
6. Traction in the Rain Crosby 3:40
7. Song With No Words (Tree With No Leaves) Crosby 5:53
8. Orleans tradicionális 1:56
9. I’d Swear There Was Somebody Here Crosby 1:19

A zenészek:
David Crosby – gitár, ének; Laura Allan – autoharp, vokál; Jack Casady – basszusgitár; David Freiberg – vokál; Jerry Garcia – gitár, pedal steel gitár, vokál; Mickey Hart – dob; Paul Kantner – vokál; Bill Kreutzmann – dob, csörgődob; Phil Lesh – basszusgitár, vokál; Joni Mitchell – vokál; Graham Nash – gitár, vokál; Gregg Rolie – zongora; Michael Shrieve – dob; Grace Slick – vokál; Neil Young – gitár, basszusgitár, vibrafon, konga, vokál.

https://zenekucko.com/05070

0

Visits: 10

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tizenöt + 7 =

Password generation