U2 – Achtung Baby (1991) © Island EU/GB

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat 702-ik és a U2 7. stúdió lemeze.

„Behozták az elektrót” … Több mint, 25 éves az Achtung Baby, amely a popkulturális közmegegyezés szerint nemcsak megnyitotta a kilencvenes éveket, de új irányba is rakta a U2 pályafutását.

A U2 1989-re kimerített és túlfőzött mindent, amit a big music, a monokróm és szélesvásznú Joshua Tree, majd az azt követő, a zenekar blues- és folk-inspirálta Amerika-kalandját, -szerelmét, és -mániáját dokumentáló film-lemez-kombó, a Rattle and Hum adhatott.

Az évtized végére több értelemben is megváltozott a szín: a keret az európai politikai események, az új zenei történések, az elektronikus tánczene virágzása, a mainstreambe nyomuló hiphop, az alternatív rockzene, a Madchester-színtér, azaz a brit elektronika-gitárzene-fúzió.

Mindezek új fókuszt adtak a U2 művészi törekvéseinek, ehhez pedig perfekt szimbolikus és tényleges hátteret adott az egyesülő Berlin, az éppen ledöntött fallal – az évtizedekig megosztott város David Bowie Low-Heroes-Lodger-albumtriásza óta, Nyugat-Berlin pezsgő underground művészközösségével, és persze a húszas-kora harmincas évek dekadenciájával amúgy is sajátos kulturális-popzenei helyiértékkel rendelkezett.
/hvg.hu/

01 – Zoo Station
02 – Even Better Than The Real Thing
03 – One
04 – Until The End Of The World
05 – Who’s Gonna Ride Your Wild Horses
06 – So Cruel
07 – The Fly
08 – Mysterious Ways
09 – Tryin’ To Throw Your Arms Around The World
10 – Ultra Violet (Light My Way)
11 – Acrobat
12 – Love Is Blindness

Zenészek:
Bono (Paul Hewson) – ének
The Edge (David Evans) – gitár
Adam Clayton – basszusgitár
Larry Mullen Jr – dob

https://pastebin.odavisz.cam (klikk)

jelszó / password: zenekucko
 

2

Találatok: 121

Publication author

offline 9 óra

dali300

Avatar 262
Számomra a művészet értékének fokmérője az érzésvilág. Az a zene, az a vers vagy bármely alkotás, amely nem hat meg, nem gyakorol benyomást az érzelmeimre, az szerintem nem igazi művészet. A művészre jellemző eredetiség is döntő kritérium. Firenzében például megnéztem a város közterén kiállított Apollo szobrot. Rám Michelangelo művészete mindig nagy hatással volt, ezért meglepett, hogy ott a téren miért nem éreztem semmit. Kiderült: az csak egy másolat, mert amikor a múzeumban megláttam az eredetit, azonnal a szobor hatása alá kerültem.
/Vásáry Tamás/
Comments: 529Publics: 1364Registration: 25-09-2017
Avatar

Szerző: dali300

Számomra a művészet értékének fokmérője az érzésvilág. Az a zene, az a vers vagy bármely alkotás, amely nem hat meg, nem gyakorol benyomást az érzelmeimre, az szerintem nem igazi művészet. A művészre jellemző eredetiség is döntő kritérium. Firenzében például megnéztem a város közterén kiállított Apollo szobrot. Rám Michelangelo művészete mindig nagy hatással volt, ezért meglepett, hogy ott a téren miért nem éreztem semmit. Kiderült: az csak egy másolat, mert amikor a múzeumban megláttam az eredetit, azonnal a szobor hatása alá kerültem. /Vásáry Tamás/

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

2 × 3 =

Password generation