U2 – The Joshua Tree (1987) ℗ 1996 Mobile Fidelity Sound Lab

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat 609-ik lemeze.

A U2 tehetséges posztpunk-zenekarból a nyolcvanas évek közepére arénatöltő együttes lett, a folyamat már az 1983-as Warral elindult, aztán az 1984-es The Unforgettable Fire-rel még inkább folytatódott. Bonóék világsztár státuszát csak tovább erősítette az egy évvel később megrendezett Live Aid, amelynek londoni koncertjén, a Wembley-ben, ha nem is vitték el a show-t, de a U2 adta az egyik legemlékezetesebb műsort, többek közt az énekes színpadról leugrós magánszámának köszönhetően.

Bono rengeteg amerikai irodalmat olvasott azokban az években – Norman Mailert vagy Raymond Carvert, többek közt –, a Bruce Springsteen zenekarában gitározó Steve Van Zandt által szervezett apartheid-ellenes, 1985-ös Sun City projekt együttzenélős sessionjein pedig rájött, hogy nekik, a punk meg a new wave felől érkező ír fiúknak valójában nincsenek hagyományaik a múltban gyökerező zenei-kulturális tradícióikból. Ennek a felismerésnek a hatására fordult az együttes a blues, a country és az ír folk zene felé.

A lemezt a zenekar – amelyre ebben az időszakban egyszerre hatott Robert Johnson, Bob Dylan, a Smiths és a My Bloody Valentine – részben egy külön erre a célra átalakított írországi udvarházban, részben egy dublini stúdióban vette fel, nem sávról sávra feljátszva, hanem többnyire együtt zenélve, élőben, a stúdióban.

A Joshua Tree-vel a U2 a világ legnagyobb rockzenekara lett, Grammy-díjakat nyert, felkerült a Time magazin címlapjára – és ezzel véget is ért egy fejezet a U2 történetében.
/hvg.hu/

01. Where The Streets Have No Name
02. I Still Haven’t Found What I’m Looking For
03. With Or Without You
04. Bullet The Blue Sky
05. Running To Stand Still
06. Red Hill Mining Town
07. In God’s Country
08. Trip Through Your Wires
09. One Tree Hill
10. Exit
11. Mothers Of The Disappeared

Bono – ének, szájharmonika
The Edge – gitár, ének
Adam Clayton – basszusgitár
Larry Mullen, Jr. – dob
+
Brian Eno – billentyűsök, vokál
Daniel Lanois – ritmusgitár, csörgődob, vokál

Producer – Brian Eno & Daniel Lanois

https://pastebin.odavisz.cam (klikk)

……………………………………………………………………………………………………………………………
 

0

Találatok: 82

Publication author

offline 7 óra

dali300

Avatar 262
Számomra a művészet értékének fokmérője az érzésvilág. Az a zene, az a vers vagy bármely alkotás, amely nem hat meg, nem gyakorol benyomást az érzelmeimre, az szerintem nem igazi művészet. A művészre jellemző eredetiség is döntő kritérium. Firenzében például megnéztem a város közterén kiállított Apollo szobrot. Rám Michelangelo művészete mindig nagy hatással volt, ezért meglepett, hogy ott a téren miért nem éreztem semmit. Kiderült: az csak egy másolat, mert amikor a múzeumban megláttam az eredetit, azonnal a szobor hatása alá kerültem.
/Vásáry Tamás/
Comments: 529Publics: 1364Registration: 25-09-2017
Avatar

Szerző: dali300

Számomra a művészet értékének fokmérője az érzésvilág. Az a zene, az a vers vagy bármely alkotás, amely nem hat meg, nem gyakorol benyomást az érzelmeimre, az szerintem nem igazi művészet. A művészre jellemző eredetiség is döntő kritérium. Firenzében például megnéztem a város közterén kiállított Apollo szobrot. Rám Michelangelo művészete mindig nagy hatással volt, ezért meglepett, hogy ott a téren miért nem éreztem semmit. Kiderült: az csak egy másolat, mert amikor a múzeumban megláttam az eredetit, azonnal a szobor hatása alá kerültem. /Vásáry Tamás/

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

14 + tíz =

Password generation