Dave Holland Quartet – Conference Of The Birds (1973) ECM REcords

Dave Holland

A kritikusok véleménye szerint a brit Dave Holland kvartettjének Conference Of The Birds című albuma Jan Garbareknek a svéd Bobo Stenson triójával készített Witchi-Tai-To című albumával együtt az ECM által valaha kiadott két legjobb jazzalbum egyike, és a ’70-es évek legjobb jazzalbumai közé tartozik.

Dave Holland 1946. október 1-jén született Angliában, Wolverhampton-ban.
Mindössze négy éves volt, amikor autodiakta módon elkezdett ukulelén tanulni. Ezt követően gitározni, majd basszusgitározni kezdett. 15 éves korában otthagyta az iskolát és egy pop zenekarban kezdett játszani, de hamar képbe került a jazz is.
Kezdetben Ray Brown és Oscar Peterson zenéjét hallgatta. Basszusgitárját hamar nagybőgőre cserélte és elkezdett az általa megvásárolt lemezekre gyakorolni.
Brown-on kívül Leroy Vinnegar, Charles Mingus és Jimmy Garrison basszusjátéka is inspirálta.
Később, 1964-ben Londonba költözött. Ekkoriban kisebb helyeken játszott, James Edward Merrett egyengette az útját. Megtanult kottát olvasni, majd jelentkezett a Guildhall School of Music and Drama iskolába, ahol teljes ösztöndíjat kapott.
A későbbiekben olyan zenészekkel játszott együtt, mint Coleman Hawkins, Ben Webster, Joe Henderson, John McLaughin, Evan Parker, Chris McGregor, John Stevens, vagy Kenny Wheeler.

1968-ban Miles Davis és Philly Joe Jones hallotta őt játszani a londoni Ronnie Scott’s Jazz Club-ban. Jones továbbította Holland-nek, hogy Davis azt akarja, a bőgős csatlakozzon a zenekarához Ron Carter helyére.
Davis elhagyta az Egyesült Királyságot még mielőtt a bőgős kapcsolatba léphetett volna vele. Később Holland kapott egy felszólítást arra, hogy három napon belül New York-ba repüljön, hogy Count Basie éjszakai klubjában dolgozzon. A felszólításnak eleget téve elutazott. Ezután kezdődött meg a Miles Davis mellett töltött időszak. Holland és Davis első közös felvételei a Filles de Kilimanjaro című albumon hallhatók (Chick Corea, Wayne Shorter és Tony Williams társaságában). Holland bőgőjátéka hallható az In a Silent Way és a Bitches Brew című albumokon is.
Miután véget ért az említett időszak Holland Chick Corea Circle jazz formációjában (+Anthony Braxton, Barry Altschul) kezdett játszani, illetve az ECM lemezkiadóval is hosszú távú együttműködés kezdődött.
Ekkoriban olyanokkal játszott együtt, mint Barry Altschul, Anthony Braxton, Sam Rivers, Thelonious Monk, Stan Getz, John Abercrombie.

Az 1980-as években alapította meg első kvintettjét, amit követően sorba jelentek meg albumai. Később a Dave Holland Trio is megalakult, melynek tagjai: Holland, Steve Coleman és Jack DeJohnette voltak.

A későbbiekben még hosszabbra nyúlt azoknak a listája, akikkel együtt zenélt: Billy Higgins, Hank Jones, Roy Haynes és Pat Metheny. (jazzma.hu)

A számok:
All compositions by Dave Holland
01. “Four Winds” – 6:32
02. “Q & A” – 8:34
03. “Conference of the Birds” – 4:34
04. “Interception” – 8:20
05. “Now Here (Nowhere)” – 4:34
06. “See-Saw” – 6:40

A zenészek:
Dave Holland – acoustic bass
Sam Rivers – reeds, flute
Anthony Braxton – reeds, flute
Barry Altschul – percussion, marimba

https://zenekucko.com/08307

0

Találatok: 58

Publication author

offline 8 óra

Levin

Avatar 678
Comments: 2293Publics: 4676Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

hat + 1 =

Password generation