Dévényi Ádám – Elmúlik-jelen (2022) Moiras Records

Dévényi Ádám (Budapest, 1957. február 24. – Budapest, 2016. december 4.) a hetvenes években tűnt fel az ébredező folkszíntérhez kapcsolódva, személyes hangvételű dalaival olyan zenekarok partnereként kezdett koncertezni, mint a Vízöntő és a Vasmalom. Bár legtöbben a Bikini dalszerzőjeként ismerhetik (Adj helyet magad mellett, Közeli helyeken), de igazából a zenekar, vagyis Trunkos András Dévényi kész dalait dolgozta át, akárcsak ezt megelőzően a Rolls Frakció. A nyolcvanas években az Átmeneti Kabát formációban Dévényi és Trunkos együtt is zenélt.

1986-os első albumára a két világháború között született sanzonokat gyúrt át Dévényi, amit Postásy Julival közösen énekeltek fel. Saját dalokat először az 1990-es albumára rögzített, és a későbbiekben több lemezfelvétele is kijött kazettán és CD-n, valamint film- és színházi zenéken is dolgozott, de a mainstream show-biznisz sosem tudott mit kezdeni Dévényi Ádám érzékeny lelkületű folkos dalaival.

A kezdő lépések: József Attila versek megzenésített dalai, cselló- és gitárleckék. Ez utóbbit akusztikus hangszeren hasznosítja, kezdetként mindjárt népzenével. Ennek jegyében sorra jönnek a zenekarok: előbb a saját nevét viselő formáció, aztán a Vízöntő, majd a Trunkos András fémjelezte Tabula, később a Vasmalom. A nyolcvanas évek elejétől az akkor berobbanó újhullám és az underground hozza lázba, ekkortájt írja emblematikus dalszövegeit a Rollsnak, amelyet később a Bikini visz országos sikerre. A rendszerváltozást követő években a kaposvári Csiky Gergely Színház zenei rendezőjeként dolgozik, de a színház stúdiójában is rendszeresen megmutatja magát. A kétezres években a színházi életet maga mögött hagyva akusztikus koncerteken duóban, vagy Átmeneti Kabát elnevezésű zenekara élén találkozhat vele a közönség. Dalszerző-előadó, szövegíró munkásságát csupán halála után egy esztendővel ismerik el posztumusz Szövegírói Életműdíjjal. A Moiras Records tavaly év végén megjelentetett remek vinil életműalbummal tiszteleg Dévényi Ádám emléke előtt.

Tracklist:

01 – Randevú Dixivel  (Mindent, ami utadba akad)
02 – Csokiöntet
03 – After the Spin
04 – Mostanában
05 – Az asztal lapjára dőlve
06 – Kalvadosz
07 – Bírom
08 – Testvérszerelem
09 – Szabadság miatt zárva
10 – Belemenekülök az éjszakába
11 – Várni nem érdemes
12 – Jelen
13 – Nem ért meg
14 – Abszolút
15 – Villamos
16 – Kivilágos virradatig
17 – Az üzlet
18 – Olyan jó

https://zenekucko.com/devadeljel

Ha kicsomagolásnál jelszót kér, írd be a Zenekucko szót a megfelelő helyre.

 

0

Visits: 58

Publication author

offline 1 hónap

larryz

Avatar 56
Comments: 487Publics: 1858Registration: 25-09-2017

Dévényi Ádám – Elmúlik-jelen (2022) Moiras Records” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

három × 4 =

Password generation